Home

Nieuws

Stijging uitzenduren houdt aan

Den Haag - Het aantal uitzenduren is in het eerste kwartaal van het jaar met 1,1 procent toegenomen ten opzichte van de driemaandsperiode ervoor. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daarmee neemt het aantal uitzenduren al twee jaar op rij toe. "Net als in de voorgaande twee kwartalen zijn zowel de uren in langlopende als kortlopende contracten toegenomen", aldus het statistiekbureau. Wel is de toename minder sterk dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. In het eerste kwartaal werkten in Nederland 225.000 uitzendkrachten.

In de gemeten periode steeg het aantal uren in langlopende contracten zoals detachering en payrolling met 2 procent, aldus het CBS. Deze vorm van uitzendwerk neemt al ruim drie jaar toe, dit is in lijn met de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Werkgevers geven werknemers steeds vaker een langlopend uitzendcontract in plaats van een vaste aanstelling, waardoor het aannemen en afstoten van personeel eenvoudiger gaat. De toename van de uren was wel minder sterk dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. Met 0,2 procent steeg ook het aantal uren in kortlopende contracten minder snel dan vorig kwartaal. Toen steeg dit aantal met 1,3 procent. De ontwikkeling van de kortlopende contracten loopt doorgaans voor op die van de rest van de arbeidsmarkt, zo merkte het CBS op.

Of registreer je om te kunnen reageren.