Home

Nieuws

Sojaverwerking brengt ADM meer winst

Chicago – Archer Daniels Midland (ADM) heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van $493 miljoen (€439 miljoen), 84 procent meer dan een jaar eerder.

De winst steeg doordat ADM een recordvolume soja verwerkte tegen goede marges. Het Amerikaanse agriconcern zag daarentegen de winst op bio-ethanol verdampen door de aanhoudende druk op olieprijzen.
ADM zag de omzet 15,4 procent dalen tot omgerekend €15,6 miljard. De daling is vooral gevolg van lagere prijzen voor mais en soja. Het bedrijf realiseerde met bio-ethanol op basis van mais een bedrijfsresultaat van omgerekend €37,3 miljoen en dat is 73 procent minder dan in 2014. De verwerking van mais tot zoetstoffen en zetmeel daalde ruim 10 procent tot €75,5 miljoen.
De oliezadendivisie zag door de malaise op de olieprijs ook de vraag naar biodiesel dalen, maar deze activiteit is voor ADM beperkter van omvang. Bovendien was de winstdaling hier minder groot. De recent overgenomen smaakstoffenspecialist Wild Flavors zag het bedrijfsresultaat 17 procent toenemen tot omgerekend €60,4 miljoen.
Volgens topman Juan Luciano ligt ADM na de verhuizing naar Chicago goed op schema met het uitrollen van de nieuwe strategie, die gebaseerd is op het vergroten van de wereldwijde voetafdruk en het groeien in activiteiten met meer toegevoegde waarde. Hij kondigde bij de presentatie van de cijfers aan dat ADM twee Roemeense exportterminals bij Constanta aan de Zwarte Zee helemaal overneemt.
De terminals waren al voor 50 procent van ADM. Meer grote graanhandelaren bouwden of kochten de afgelopen maanden faciliteiten in Constanta, dat uitgroeit tot de belangrijkste agrarische havenplaats in Oost-Europa. De terminals die ADM koopt hebben een opslagcapaciteit van 330.000 ton en kunnen per jaar met kranen op schuiten 6 miljoen ton op oceaanwaardige schepen laden.
ADM kondigt tevens de bouw van voerfabrieken in Minnesota en Zuid-China aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.