Home

Nieuws

Ontploffingsgevaar kunstmestschip geweken

Bremerhaven - Het explosiegevaar op het woensdag voor de Noord-Duitse Noordzeekust in de problemen geraakte schip met kunstmest is geweken.

De vrees voor een explosie was aanvankelijk groot. Het schip, de Purple Beach, is geladen met ammoniumnitraat bevattende kunstmest, te weten 20.000 ton van het type nitrophoska 15+15+15+2 S. Ammoniumnitraat wordt ook gebruikt bij de vervaardiging van explosieven.

Omdat de kunstmest gas begon te ontwikkelen werd de 22-koppige bemanning woensdag geëvacueerd. De Purple Beach ligt ongeveer 30 kilometer van Helgoland. De Duitse zeenoodreddingsdienst (Havariecommando) moest donderdagnacht het koelen van de lading onderbreken wegens slecht weer, maar overleg met de fabrikant van de mest heeft de dienst tot de overtuiging gebracht dat er geen ontploffingsrisico meer is. Ook de uit het schip vrijgekomen gaswolk levert voor de burgers in de kustregio geen gevaar en/of overlast meer op.

Of registreer je om te kunnen reageren.