Home

Nieuws

DuPont definitief niet gesplitst

Wilmington – DuPont wordt definitief niet gesplitst. Een plan om het bedrijf te splitsen in een traditioneel chemisch bedrijf en een bedrijf dat vooral gericht is op zaden en gewasbeschermingsmiddelen, is door een meerderheid van aandeelhouders afgestemd.

De activistische aandeelhouder Trian Fund Management voerde maandenlang een koude oorlog met het DuPont-management, maar geeft nu de strijd op.
Het stemverloop betekent een belangrijke overwinning voor CEO Ellen Kullman van DuPont, die eerder beweerde dat splitsing $ 4 miljard zou kosten. Daarna zouden de twee bedrijven apart nog eens $1 miljard aan extra kosten maken. De belangrijkste man achter Trian, Nelson Peltz, beweerde juist dat de bedrijven afzonderlijk jaarlijks miljarden zouden besparen.
Trian benadrukte tijdens de vergadering dat DuPont's traditionele activiteiten langzaam groeien, terwijl de activiteiten die gelieerd zijn aan landbouw en voeding snel groeien. DuPont realiseerde in 2014 een omzet van omgerekend € 31,9 miljard omzet. Ongeveer een derde werd gerealiseerd met gewasbeschermingsmiddelen en zaden. De zaden worden door dochter Pioneer verkocht.
Kullman meent dat de combinatie van agrarische technologie, voedingstechnologie biobrandstoffen en traditionele chemie juist een uniek innovatieplatform oplevert. De nederlaag is gevoelig voor Peltz, die eerder met succes aanstuurde op een koerswijziging van sauzengigant HJ Heinz en PepsiCo er van overtuigde hem een bestuurszetel aan te bieden in ruil voor het staken van alweer een splitsingscampagne.
Druk van Peltz was wel een belangrijke aanleiding voor DuPont om een groot en statig pand in de binnenstad van Wilmington te verruilen voor een veel goedkoper modern kantoor in een buitenwijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.