Home

Nieuws

Brede werkgroep moet geuradvies uitbrengen

Den Haag - Een breed samengestelde werkgroep moet advies uitbrengen over de normen en regels voor geurhinder van veehouderijen.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft de werkgroep ingesteld, die onder leiding staat van voormalig Brabants gedeputeerde Lambert Verheijen.

Aanleiding voor de instelling van de werkgroep is onder andere een onderzoek van de GGD's in Brabant en Zeeland en het Instituut voor Risk Assessment Studies (IRAS). Het onderzoek, dat vorige maand verscheen, laat zien dat geurhinder meer voorkomt dan tot nu toe werd aangenomen.

De werkgroep moet nog deze zomer advies uitbrengen over onder andere de gestelde geurnormen en de mogelijkheden om extra regels te stellen om geurhinder te voorkomen. Het advies wordt door Mansveld en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gebruikt om de regels uit de Wet geurhinder en veehouderij om te zetten in regels voor de nieuwe Omgevingswet.

Mansveld schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat bij de berekening van de geurhinder nu gebruik gemaakt wordt van  een wettelijk voorgeschreven model V-stacks. Naar aanleiding van een onderzoek van de provincie Noord-Brabant is het model aangepast en getest. Uit de tests bleek dat het aangepaste model meer ruimte biedt voor ontwikkeling van grote veehouderijen. Voor Mansveld is dat reden om er nog eens naar te kijken.

De nu ingestelde werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van gemeenten, provincies, landbouwbedrijfsleven, gezondheidsdiensten, milieufederaties en vertegenwoordigers van burgergroeperingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.