Home

Nieuws

Beste jaar ooit voor Vitelia

Oirlo – Vitelia blikt terug op het beste jaar in haar bestaan. De Noord-Limburgse coöperatie heeft het afgelopen jaar 454.000 ton mengvoer verkocht, 18.000 ton meer dan een jaar eerder.

De onderneming verkocht ook meer producten aan plantaardige sectoren en verzekeringen. Het bedrijf is teleurgesteld dat Boerenbond Helden Vitelia negeert en kiest voor samengaan met Isidorus-Nederpeel en Boerenbond Deurne.

Het bedrijf boekte een nettowinst van €1,9 miljoen en dat is €200.000 meer dan in 2013. De winst wordt net als in 2013 op naam gezet van de leden. Over de behaalde omzet per lid wordt 1,5 procent via certificaten op naam gezet. Over de uitstaande certificaten wordt een dividend uitgekeerd van 6 procent. Daarmee is de afgelopen twee jaar voor €3,2 miljoen uitgekeerd aan de vierhonderd leden.
De omzet daalde vooral door het doorgeven van lagere grondstofprijzen van €158,5 naar €150,5 miljoen. De omzet van de Agrocultuur-divisie die onder meer gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest levert, steeg 3,6 procent tot €16,5 miljoen. Het verzekeringsbedrijf zag de omzet 6,8 procent stijgen tot €8,4 miljoen. De winkels vielen uit de toon. De omzet van vier winkels daalde 9,3 procent tot €3,7 miljoen.

Niet bang voor 'Deurne'

In Vitelia's 'Focus 2020'-strategie staat groeien op eigen kracht centraal. De onderneming zegt zich dan ook prima te kunnen vinden in het fusievoornemen van Boerenbond Deurne en Isidorus-Nederpeel. Directielid Stefan Kuijpers: "Boerenbond Deurne is partner van Vitelia inzake productie rundveevoerder en versterking van de organisatie is dus ook in ons belang."

Dat ook Boerenbond Helden zich aansloot bij het duo, verbaast Kuijpers. In 2001 nam Vitelia de mengvoeractiviteiten van Boerenbond Helden over. Daardoor zijn veel leden lid van beide coöperaties. De activiteiten in de plantaardige sectoren van beide ondernemingen zijn aanvullend. De één is specialist in groenten en de ander in sierteelt. Voorzitter Edwin Michiels: "Ondanks verzoeken en een bezoek met de ledenraad van Vitelia kregen we geen gehoor, er heeft nooit een serieus gesprek plaatsgevonden."

Volgens Vitelia meldde Boerenbond Helden vorig jaar dat ze zelfstandig verder zou gaan omdat een financier gevonden was voor de bouw van een winkel in Echt. De financier bleek later Boerenbond Deurne te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.