Home

Nieuws

Afschrijving productierechten toch aftrekbaar

Den Haag - De fiscus staat de afschrijving van ammoniak- en dierrechten weer toe. De maatregel die begin dit jaar werd getroffen om de aftrekbaarheid te schrappen in de Landelijke Landbouwnormen 2014 is teruggedraaid.

Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën donderdag met zoveel woorden in de Tweede Kamer gemeld.

SGP en CDA hebben er via schriftelijke vragen in de Tweede Kamer bij de staatssecretaris op aangedrongen op zijn schreden terug te keren. Ook LTO Nederland maakte zich kwaad over de maatregel, waarmee de veehouderij miljoenen uit handen geslagen werd.

De redenering voor de fiscus was dat er geen einddatum is voor varkens- en pluimveerechten en ammoniakrechten.

Wiebes meldde donderdag dat hij de vragen van het CDA en de SGP op heel korte termijn beantwoordt, en dat die partijen blij zullen zijn met het antwoord.

CDA'er Jaco Geurts maakte zich boos over Wiebes' maatregel, die bekend werd vlak nadat diens partijgenoot Mark Rutte in Boerderij had gezegd dat de fiscale regelingen voor de landbouw overeind zouden blijven.

SGP'er Elbert Dijkgraaf toonde zich donderdag opgetogen: "Dit scheelt de boeren €70 miljoen. Samen met collega Geurts van het CDA heb ik de staatssecretaris nog eens herinnerd aan de belofte van premier Rutte dat de agrarische sector niet zou worden opgezadeld met nieuwe lastenverzwaringen. Dat heeft geholpen, en dat is mooi."

Of registreer je om te kunnen reageren.