Home

Nieuws 12 reacties

SGP bezorgd over regels biologische sector

Den Haag - De SGP in de Tweede Kamer is bezorgd over de Europese voorstellen voor de biologische sector.

De partij is weinig tevreden met het antwoord dat landbouwcommissaris Phil Hogan en vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Elbert Dijkgraaf zegt dat dat hij met zorg kennis neemt van de opstelling van de Europese Commissie, die in haar brief niet ingaat op specifieke punten die vanuit de Tweede Kamer naar voren zijn gebracht over bijvoorbeeld het gebruik van niet-biologische grondstoffen of uitgangsmateriaal en over de aanwezigheid van een biologische en gangbare tak binnen één bedrijf. De Europese Commissie koerst nu af op een regelgeving waarbij biologische bedrijven niet een gangbare tak mogen hebben en bovendien geen gebruik mogen maken van gangbaar uitgangsmateriaal.

"Dat geeft nog niet zoveel vertrouwen in een goede afloop", stelt Dijkgraaf.  Europees voorzitter Letland probeert samen met de Europese Commissie een nieuw voorstel op tafel te leggen over regels voor de biologische sector.

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Een biologisch bedrijf dat wel gebruik mag maken van gangbaar uitgangsmateriaal. Klinkt een beetje als wel de lusten maar niet de lasten. Biologisch naast gangbaar op hetzelfde bedrijf lijkt me ook een beetje de kat op het spek binden. RoundUp is toch wel een handig middel als je onder het wortelonkruid zit.....

 • gebrvanbergeijk

  Alles of niets kom op ondernemers 

 • remi123

  Met biologisch boeren gaan we de wereldbevolking niet voeden. We moeten blijven investeren in technologie en in de agrarische sector om steeds meer te gaan maken van dezelfde ha. waarop graan wordt verbouwd. Biologisch is honger lijden. Uit dezelfde grond kan veel meer voedsel gehaald worden.

 • ohzo

  Echt waar? Biologisch moet ook aan regels voldoen? He toch...

 • Coanma

  Of met z'n allen minder vlees eten, want dan zijn er veeeel meer mensen te voeden met alle graan, mais, soja, die nu in dieren gaat... Lekker. India en China aan al dat vlees helpen... Het moet wel érgens vandaan komen he..

 • agratax2

  Biologische productie naast gangbare productie is vragen om fraude, zeker als het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar de moeite waard is. Ik heb nooit geweten dat de SGP de mens wil uitnodigen om fraude te plegen.

 • PIETER123

  Een bureau in Brussel en de weerbarstige praktijk gaat blijkbaar niet samen.
  Goed dat er iemand feedback geeft in de politiek
  Blijkbaar te veel mensen die geen klei meer aan de laarzen hebben die de regels maar weer opleggen

 • bertes

  laat de regels komen. en de kleine boer heeft toekomst.
  met de voorstellen die nederland doet. komen van LTO/Biohuis. die willen de supermarkten vullen en vanuit nederland de wereld voeden.
  laat de strenge regels zo snel mogelijk komen.

 • hvr

  Ha, lekker afgeven op biologisch omdat je zelf geen ruggengraat hebt. Geeft veel voldoening, niet?

 • wilhelmus01

  Goed zo Dijkgraaf!
  Biologisch en gangbaar gaat prima samen.
  Brussel weet vast niet dat we hier goede controleurs hebben.

 • geen boer

  ik begrijp niet dat de politiek zich hiermee bemoeit. Biologisch is een nicheproduct voor een consument die meer wil betalen voor een door hem sympathiek bevonden maar inefficiente en daardoor duurdere productiemethode. Prima, niks mis mee. Hier zou de markt prima zijn werk moeten kunnen doen, inclusief certificering en dergelijke.
  Er is totaal geen algemeen belang noch gevaar, en daarom geen zaak voor de politiek.

 • koestal

  Dan is bijna iedereen biologisch !

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.