Home

Nieuws

Nieuwe provinciebesturen laten op zich wachten

Rijswijk - Het vormen van nieuwe provinciebesturen na de verkiezingen van 18 maart gaat wat minder snel dan vier jaar geleden. Alleen in Gelderland en Limburg is tot nu toe de kogel door de kerk.

In beide provincies is volgende week de installatie van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS). CDA, VVD, D66 en PvdA maken in de Gelderse Staten de komende vier jaar de dienst uit. In Limburg gebeurt dat door dezelfde partijen met de SP erbij.

Ook in Groningen en Drenthe lijkt de collegevorming in de laatste fase beland. In de overige provincies is het overleg nog volop gaande.

Vier jaar geleden waren rond deze tijd de colleges al rond in negen provincies, blijkt uit een rondgang. Flevoland kreeg uiteindelijk, op 18 mei 2011, als laatste een nieuw college. De eerste waren Groningen en, ook toen, Gelderland. Dat was al op 13 april van dat jaar.

Volgens een woordvoerder van het IPO, de koepelorganisatie van de twaalf provincies, bestaat er geen termijn waarbinnen een nieuw provinciaal bestuur na de verkiezingen moet zijn gevormd. Zoals het nu gaat, is niet uitzonderlijk, zegt hij.

In totaal 47,5 procent van de stemgerechtigden ging naar de stembus om zijn of haar stem uit te brengen voor de Provinciale Statenverkiezingen. D66 was een opvallende winnaar, de PvdA ging in alle provincies fors onderuit.

Of registreer je om te kunnen reageren.