Home

Nieuws

Aantal jonge imkers groeit explosief

Wageningen - Imker worden is in trek. Sinds 2012 melden jaarlijks achthonderd nieuwe leden zich aan bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Vorig jaar steeg dit aantal naar duizend en dit jaar staan tot nu toe twaalfhonderd nieuwe leden geregistreerd.

Het vak van imker is populair aan het worden, juist bij jonge mensen. Vooral twintigers en vijftigers melden zich aan. De gemiddelde leeftijd van imkers was 65 jaar. Nu zijn de bijenhouders gemiddeld 60 jaar oud. Nederland telt drie bijenhoudersverenigingen: de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) met 6.500 leden, Algemene Nederlandse Imkersvereniging (ANI) en de imkersbond ABTB hebben samen circa duizend leden. Naar schatting zijn nog eens duizend bijeenhouders in Nederland niet geregistreerd.

NBV heeft flink geïnvesteerd in de opleiding voor imker en wijt daar het eigen succes aan. Een andere verklaring voor de aanwas van nieuwe imkers is de belangstelling van de landelijke media voor bijen.

Niet alleen in Nederland groeit het aantal imkers. De Koninklijke Vlaamse Imkersbond (FAVV) telt voor het eerst in zijn geschiedenis vierduizend leden. In 2013 telde de bond nog krap drieduizend leden. Sinds 2006 zijn bijenhouders zich verplicht te registeren, maar niet iedere imker doet dat. Ook ziet de FAVV een explosieve groei van jonge mensen die beginnen met bijenteelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.