Home

Nieuws 3 reacties

Rond veehouderijen minder mensen met astma

Den Haag - Rond veehouderijen wonen minder mensen met astma en COPD. Dit blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek 'Veehouderij en gezondheid van omwonenden' van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Hiermee worden bevindingen uit het in 2011 uitgevoerde Intensieve veehouderij en gezondheid-onderzoek bevestigd. Mogelijk geeft de voortdurende blootstelling aan stoffen van veehouderijen bescherming tegen het ontstaan van deze ziekte. Een andere optie is dat mensen met astma zijn verhuisd naar een andere woonomgeving. Mensen met astma of COPD hebben namelijk in de buurt van veehouderijen wel vaker problemen met de luchtwegen dan longpatiënten die ergens anders wonen. Het verband wordt sterker als er meer veehouderijen zijn in de woonomgeving. Mogelijk zijn zij gevoelig voor de stoffen afkomstig uit de veehouderij en raken hun luchtwegen eerder geïrriteerd.

Onderzoekers hebben informatie van huisartsen in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg van ongeveer 110.000 patiënten geanalyseerd. Daarnaast hebben 15.000 mensen in deze regio zelf een vragenlijst ingevuld waarin zij konden aangeven welke luchtwegklachten zij hebben.

In een vervolgonderzoek gaan de onderzoekers na of naast astma en COPD ook een aantal andere gezondheidsproblemen gerelateerd zijn aan veehouderijen. Bijvoorbeeld longontsteking en ziekten die van dier naar mens overdraagbaar zijn. Hier doen ongeveer 2.500 mensen aan mee.

Laatste reacties

 • Mozes

  Bij een ander artikel, vorige week, wist @Burnetti te vertellen dat in de buurt van veehouderijen <span style='text-decoration: underline;'>meer</span> COPD voorkomt. Nu blijkt dat deze aandoening juist <span style='text-decoration: underline;'>minder</span> voorkomt. Dit is dan ook nog eens geconstateerd door het RIVM die niet bekent staan vanwege hun boervriendelijkheid. 

 • Burnetti

  Beste Mozes #1
  In: '<>' zul je lezen dat ik precies hetzelfde schijf als Marieke hierboven samenvat:
  Rond stallen komt minder COPD voor maar mensen met COPD hebben vaker klachten.
  Kortom het aantal mensen met COPD is minder maar zij hebben meer klachten.

 • Hogman1

  Voorkomen is beter ,dus de 'stad' is de veroorzaker.
  Of is dat nou weer te simpel.
  Of is  die conclusie totaal niet gewenst?

Of registreer je om te kunnen reageren.