Home

Nieuws

Nederlandse bio-honing vanaf 2016 te koop

Den Haag - Consumenten kunnen vanaf volgend jaar biologische honing van Nederlandse bodem kopen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft daarvoor groen licht gegeven, meldde haar ministerie vandaag.

Nederlandse imkers die bio-honing willen produceren, moeten aan strenge Europese eisen voldoen. Bijenkasten moeten zo worden geplaatst dat bronnen van stuifmeel en nectar binnen een straal van 3 kilometer voor het grootste deel bestaan uit biologische gewassen waarop geen beschermingsmiddelen zijn gebruikt. Ook moeten de kasten zijn gemaakt van natuurlijke materialen als hout en stro en mogen bijen alleen biologische bijvoeding krijgen.

Pas als de voorschriften een jaar lang zijn nageleefd, mag de honing biologisch worden genoemd. Skal, de certificeringsorganisatie voor de biologische sector, controleert dat.

Imkers hadden gevraagd om biologische bijenhouderij in Nederland mogelijk te maken. In omringende landen was het al toegestaan biologische honing te produceren. "Honing is onze oudste natuurlijke zoetstof'', aldus Dijksma. Ze is blij dat Nederlandse imkers brood zien in bio-honing, ook omdat consumenten steeds meer om biologische producten vragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.