Home

Nieuws

Lange werkweek voor boer geen probleem

Doetinchem - Boeren maken lange dagen maar ze werken met plezier. Dat blijkt uit een enquête van Boerderij. De meerderheid van de ruim 1.200 respondenten gaf aan werkweken van meer dan 40 uur te maken.

Druk noemen ze zich pas bij werkweken van 80 tot 100 uur. Die doen zich voor in de pieken van het voor- en najaar. Dat zijn dan meteen ook de weken waar de meeste boeren, ondanks de drukte, veelal erg van genieten. Ruim de helft geeft aan 'heel erg veel plezier' te hebben in het werk. Ongeveer 47 procent zegt 'best veel plezier te hebben en slechts 2,4 procent heeft er geen meer lol in, vooral door de toegenomen regelgeving.

Bedrijven zijn de afgelopen jaren gegroeid en daarmee sloop er meer werk naar binnen. Een toenemende automatisering deed daar niets aan af. De vrijgekomen uren zijn gewoon elders op het bedrijf ingezet, zo blijkt.

Cijfers van het landbouw-economisch instituut LEI laten zien dat de hoeveelheid werk die een AJE (arbeids jaar eenheid) onder zijn hoede heeft, flink is toegenomen. Een AJE is één arbeidskracht die 2.000 uur of meer werkt. Vijftien jaar geleden had één AJE in de akkerbouw nog 21,5 hectare. onder zijn hoede, in 2013 was dat 24,7 hectare. Melkveehouders gingen in die tijd van gemiddeld 28,7 melkkoeien per AJE naar 42,5. Zeugenhouders hadden 167 zeugen per AJE en stegen in dertien jaar tijd naar bijna 280 zeugen per AJE.

Ondanks de soms lange werkweken, zeggen boeren zelden stress te hebben. Zelf je tijd kunnen plannen, blijkt daar een rol in te spelen. Dat maakt lange werkdagen goed te verdragen. Immers: tussendoor is er tijd te maken voor privéaangelegenheden die ook als erg belangrijk worden gezien.

Of registreer je om te kunnen reageren.