Home

Nieuws 3 reacties

CDA en VVD strijden om koppositie

Den Haag – CDA en VVD, de twee partijen met de meeste boerenaanhang, strijden om de grootste partij te worden bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. Uit de eerste prognoses die woensdagavond werden gedaan op basis van peilingen bij de uitgang van de stembureaus bleek dat CDA winst boekt en in de Eerste Kamer uitkomt op 12 zetels. VVD verliest ten opzichte van de Statenverkiezingen in 2011 en komt uit op 12 zetels (-4).

Het kabinet wordt in de verkiezingen geconfronteerd met een fors verlies ten opzichte van 2011. De PvdA komt uit op 8 zetels in de Eerste Kamer, bijna een halvering ten opzichte van de 14 zetels in 2011. Voor de coalitiepartijen wordt het moeilijker in de Eerste Kamer een meerderheid te realiseren. Daarvoor is de steun van D66, ChristenUnie en SGP niet meer voldoende, zo lijkt het.

Van de oppositiepartijen heeft alleen de PVV verloren. SP, D66 behoren tot grote winnaars, ook de ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus winnen een of meer zetels. ChristenUnie en SGP gaan samen van drie naar vijf zetels en ook de PvdD lijkt in de Eerste Kamer te verdubbelen van een naar twee zetels. ""Steeds meer mensen gaan ons planeetbrede programma waarderen. Door deze uitslag wordt de Eerste Kamer door elkaar geschud. De kleine partijen krijgen daardoor steeds meer invloed', aldus Marianne Thieme van de PvdD.

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zei in een eerste reactie de uitslag pijnlijk te vinden voor haar partij. "Ik ben geen blij mens."

Voorlieden van de coalitiepartijen trekken woensdagavond geen conclusies uit de voorlopige uitslag.
Ook partijgenote staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu reageert teleurgesteld. "Ik ben niet blij. Het is pijnlijk, maar niet onverwachts. Ik krijg er een enorme drive van om door te gaan."
Uit de eerste cijfers blijkt de opkomst van de verkiezingen laag is. Met 49 procent heeft nog niet de helft van de kiezers zijn stem uitgebracht.

Laatste reacties

  • Foxxy

    Geschiedenis blijft zichzelf herhalen! 

  • alco1

    Als Sharon nu maar niet de opdracht krijgt om links vriendelijker te worden.

  • schoenmakers1

    kan dat?

Of registreer je om te kunnen reageren.