Home

Nieuws

Biologisch klimaatneutraal boeren biedt kansen

Lelystad – Klimaatneutraal werken is in principe mogelijk voor biologische bedrijven. Het kan bovendien kansen bieden als het gaat om de promotie en verkoop van biologische producten.

Voor akkerbouwbedrijven is klimaatneutraal werken makkelijker dan voor veebedrijven. Alle emissiebronnen naar nul brengen is niet mogelijk, maar door compensatie op posten binnen het bedrijf kan een biologisch bedrijf toch klimaatneutraal of zelfs positief worden. Volgens Erik van Well van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) doet de biologische melkveehouderij en akkerbouw het zeker niet slechter dan gangbare bedrijven. Van Well was een van de begeleiders van het Praktijknetwerk Biologisch: Klimaatneutraal!.

Op 13 maart worden onder meer de resultaten uit het netwerk gepresenteerd. Volgens Van Well werden de deelnemers aan het project flink aan het nadenken gezet over klimaatneutraal werken. Dat leverde ook een flink aantal nieuwe praktische vragen op die nog niet allemaal beantwoord zijn. Naast voor de hand liggende maatregelen als energiebesparing zijn ook oplossingen voor compensatie aan de orde gekomen zoals agrarische bosbouw en het vastleggen van koolstof in de bodem.

Of registreer je om te kunnen reageren.