Home

Nieuws 13 reacties

Asbestdeeltjes van dak mogelijk in woningen

Arnhem - De kans is groot dat vezels van oude, asbesthoudende daken in woningen terecht zijn gekomen omdat ze door bewoners onder hun schoenen mee naar binnen zijn genomen.

Asbestvezels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en kunnen ernstige ziektes veroorzaken. Het is noodzakelijk dat er snel onderzoek wordt gedaan naar de verspreiding van asbeststof en -vezels op percelen waar gebouwen staan met asbestdaken. Dat zijn vaak boerenerven.

Dat stellen twee onderzoeksbureaus die in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland onderzoek hebben gedaan naar de veiligheid van oude asbestdaken. In Gelderland en Overijssel is vroeger veel asbest gebruikt omdat in deze provincies de grote asbestfabrieken stonden. Vanaf dit jaar zijn de provincies grotendeels verantwoordelijk voor zaken die met asbest te maken hebben. Gedeputeerde Staten van beide provincies besluiten binnen enkele weken over de consequenties van het asbestonderzoek.

De onderzoekers bekeken twintig asbestdaken zonder dakgoot in de twee provincies. Ze raden dringend aan om nu ook de bodem onder daken met dakgoot onder de loep te nemen. Ook afwateringssloten en stallen moeten onderzocht worden op gezondheidsrisico's. Omdat de meeste mensen schrikken van het aantreffen van deels onzichtbaar asbest, moeten de overheden voor goede informatie zorgen.

De onderzoekers berekenen dat 45 procent van de onderzochte locaties onmiddellijk gesaneerd moet worden omdat het risico volgens de geldende regels onaanvaardbaar is. Zij denken dat er in heel Nederland ruim 100.000 spoedeisende locaties zijn.

Daken dekken met asbest is allang verboden. Er zijn in Nederland nog ongeveer 600.000 asbestdaken, die door verwering steeds meer vezels loslaten. Deze week werd bekend dat asbestdaken in 2024 definitief verdwenen moeten zijn. ANP

Laatste reacties

 • veldzicht

  Is het allemaal niet een beetje overdreven? Als het waar is moet toch half Nederland ziek zijn.

 • jonathan5000

  nee het is niet overdreven het kan tientallen jaren duren voordat je weet dat je asbestoses hebt het zijn de longen die besmet worden met asbestos deeltjes

 • mts. Platenkamp

  Dat is het ook Veldzicht. Ik vraag me af welke briljante geest tot de conclusie kwam dat de vezels mogelijk mee gekomen zijn naar binnen. En wat dat onderzoek gekost heeft. Elke simpele ziel kan zonder onderzoek deze conclusies trekken, ook van het verweren van de daken. Als de risico's zo groot waren als men ons probeert te doen geloven, zou de overheid direct actie moeten ondernemen. Directe sanering van grond rond gebouwen, laat me niet lachen. Alleen mensen op de kosten jagen,dat is wat ze doen. De overheid moet gewoon geld voor sanering beschikbaar stellen als het zo erg is, en dan direct beginnen, niet zeuren over een deadline over zoveel jaar. Want ondertussen gebeurt er nog niks, en op deze manier, of met dat kleine beetje subsidie wat ze voorstellen, zijn in 2030 de asbest daken nog niet weg.

 • mts. Platenkamp

  @jonathan5000

  Ik snap dat de ziekte heel erg is, en asbest is ook echt rot spul, maar bij mensen die ziek zijn geworden hebben we het in de meeste gevallen wel over degenen die wit van stof thuis kwamen in overall. En ook niet iedereen is vatbaar voor de deeltjes. Neemt niet weg dat het risico er is, de overheid moet gewoon het geld beschikbaar stellen om de daken te saneren, dan is het klaar. Niet van die angst onderzoeken presenteren waarmee we geen *** opschieten.

 • Hindrik66

  Het is 1 grote paniekzaaierij, ws drinken grote delen van de Ned bevolking nog leidingwater dat ergens door een asbestbuis is getransporteerd.
  Dat schijnt niet te hinderen, maar via het riool komt dat asbest dus ook in het slib en dus in het milieu/de lucht.
  Remblokken waren destijds voor zover ik weet ook van asbest, en hoge concentraties asbest in de luch werden dus gemeten op drukke kruispunten in de stad.
  Half Ned is niet ziek, Ned is ziek, we lopen aan de leiband van dit soort bureaus die er grof geld aan verdienen.
  En ja, er zullen best mensen sterven aan de asbest, maar als we zo ver doorslaan sterven er vele malen meer aan het gebrek aan gezondheidszorg [door geldgebrek/bezuinigingen] dan door de asbest.
  Het word hoog tijd dat de Ned overheid eens prioriteiten steld/de tering naar de nering zet, iets met euro's en 1 keer uitgeven.

 • mts. Platenkamp

  @hindrik66

  Hier heb ik niks meer aan toe te voegen.

 • zon

  Van een mug een olifant maken.

 • mariusvdwater

  Als de overheid er financieel belang bij heeft, zoals de gaswinning in Groningen, dan wordt er alles aan gedaan om dit in stand te houden en zijn mensen niet belangrijk meer.

 • polsbroek

  Als asbest zo slecht is dan begrijp ik niet dat nog gezonde boeren zijn .Want alle veestallen liggen met asbest zowel binnen als op het dak.

 • juur

  Alle mensen met asbest kanker wordt niet gemeld. En die hier door aan overleden zijn.

 • gerardb

  Haha, dat wordt eten met een masker op!

 • czyn

  die onderzoekers zijn gestoord zezeggen maar zo wat zij zitten gewoon voor d,r eigen portemonee net als toen met die zure regen

 • masmas

  En zo blijven de onderzoeksbureaus hun zakken vullen

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.