Home

Nieuws 32 reacties

Asbestdaken verboden vanaf 2024

Den Haag / Nij Beets – Asbestdaken worden vanaf 2024 verboden.

Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu bekend gemaakt op een melkveebedrijf in het Friese Nij Beets, waar het asbestdak is vervangen door een dak met zonnepanelen.

Door het verbod zijn eigenaren van asbestdaken verplicht de daken voor 2024 te verwijderen. Driekwart van deze asbestdaken bevinden zich in de agrarische sector. Voor het verwijderen van de asbestdaken komt per 1 januari 2016 een subsidieregeling. Hiervoor is minimaal € 75 miljoen beschikbaar.

Asbest in gebouwen, zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, wordt niet verboden.

Het verbod op asbestdaken moet mens en milieu beschermen tegen de gezondheidsrisico's die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. Het inademen daarvan kan schadelijk zijn voor de gezondheid. "We moeten dit risico serieus nemen en aanpakken. Ik wil voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan asbestvezels. Recente branden waarbij asbestdeeltjes in woonwijken terechtkwamen, onderstrepen de noodzaak van een verbod'', aldus Mansveld.

Laatste reacties

 • ae-ea

  Denk niet dat de soep zo heet gegeten wordt.

 • Eminem2010

  Als de subsidie dan maar wel in echt keiharde pegels wordt uitbetaald en niet zoon van de winst aftrekbaar verhaal heb je effectief niet zo heel veel aan.

 • new kids

  Zo is't. Met subsidie bedoelen we meebetalen van de nota voor zoveel %. Geld steken in die panelenzooi moet je anders stimuleren.

 • JaSloot

  Word nog wat met die oude ligboxenstallen, zeker hobbymatig niet een leuk grapje

 • rooieroza

  Als het zo een groot risico is ,veel sneller verbieden !

 • polsbroek

  Asbest is z .g.n. levens gevaarlijk maar wel blijven roken.

 • veldzicht

  Polsbroek#6 Ik denk dat het wel meevalt met dat levens gevaarlijk,
  als je niet in die asbestfabriek of met remschoenen van auto,s
  werkt is er niets aan de hand.overal licht asbest maar ken niemand met asbest kanker. en wie ging er tot 25 jaar terug er voorzichtig mee om?

 • Michiel Wanders

  Subsidie is beperkt, dus wie het eerst komt !!!!
  <> voor advies zonder rekening /verplichting en/of kijk eens op <> van LTO ledenvoordeel.

 • E-Link

  Er ligt nog 97 miljoen vierkante meter asbest in nederland. Huidige capaciteit van de verwijderploegen is op dit moment 4 miljoen per jaar. Dus als er zo wordt doorgewerkt hebben ze nog bijna 25 jaar werk. 2040 komt dus eerder in beeld!!
  SUCCES met 2024 Mansveld. Ze kan het dak op!!

 • gjcamps

  Misleidend artikel, er staat vanaf 2016 subsidie. Er is momenteel echter al subsidie 4,5 euro per m2 vanuit de provincies. Verder nog de bekende mis aftrek. Graag correcte info, mag je toch verwachten van een vakblad.

 • brouwer112-c1

  de heren ambtenaren van weleer hebben deze asbest toepassingen toch goedgekeurd destijds,laat hen het probleem dan oplossen.

 • wouter@tooms.nl

  @veldzicht
  Geen domme niet onderbouwde opmerkingen maken, ook gewone burgers krijgen asbestkanker, spreek helaas uit ervaring

 • lepercheron 46

  Subsidie prima, maar dan geen eis om zonnepanelen te plaatsen.
  Dit kan er op lange termijn niet uit. Omvormers gaan na zo`n 8 à 10 jaar kapot en je bent weer aan vernieuwing toe.

 • gjcamps

  Probleem is dat een asbest dak van goede kwaliteit is en makkelijk 40-50 jaar kan blijven liggen. Als de overheid nu alles eens voorfinanciert en de eigenaar het nieuwe dak in 40 jaar mag afbetalen dan wordt het toch interessant. Dan betaal je 1 euro per jaar per m2 , krijgen we tevens meer werk in de bouw.

 • m.en.mh.miedema

  Dat gaat waarschijnlijk niet lukken voor 2024. Als alle asbestsaneerders die er nu zijn continu kunnen doorwerken dan hebben ze zeker nog 30 jaar werk, aldus de saneerder die hier bezig is geweest. Bovendien worden de voorschriften om asbest te verwijderen bijna elk kwartaal strenger(en onpraktisher) waardoor het werk nog moeilijker/langzamer gaat. Al voor de oorlog was bekend (bij de overheid)dat asbest gevaarlijk kan zijn maar men heeft eerst de halve wereld laten volleggen met asbest. In bijna alle gebouwen zit wel ergens asbest. Subsidie regeling is er nu ook al op voorwaarde dat je zonnepanelen plaatst. Als serieus alle asbest verwijdert moet worden voor 2024 dan moet er toch een betere susidieregeling komen met praktisher werkvoorschriften.
  Als het gaat om de bij brand vrijkomende asbestdeeltjes dan moet je ook de binnenasbest saneren wat nog veel moeilijker en dus duurder is.

 • Sjarlie

  Toen er hier 30 jaar geleden asbestplaten gelegd werden mocht alles zagen,slijpen,boren..niemand keek ernaar om...en Brouwer112c-1 heeft gelijk wat dat betreft.

 • erikie

  Hoe gaat het werken bij die mensen die het saneren niet kunnen betalen? Wordt dan het asbest in beslag genomen :p

 • erikie

  Hoe gaat het werken bij die mensen die het saneren niet kunnen betalen? Wordt dan het asbest in beslag genomen :p

 • veldzicht

  Wouter@ tooms>nl #12,Je begrijpt me verkeert,natuurlijk is asbest gevaarlijk,maar als je het gewoon rustig op je dak laat liggen of achter een wand en je zaagt en boort er niet in kan het volgens mij geen kwaad en om nu alles holder de bolder te slopen en verwijderen is weg gegooid geld en kan je het beter vervangen als het echt nodig is.

 • Jan-Zonderland

  Verkiezingsretoriek? Weer een politica die de kok heeeft horen fluiten omdat ie niet wist waar de lepel hing (of is het de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt ?)

 • gjcamps

  @veldzicht, het dak verweerd op den duur wel, die vezels komen dan toch langzaam in de omgeving terecht. Hoe schadelijk is dit als je vergelijkt met roken of verkeer?

 • qwinpro

  Wie het eerst komt wie het eerst maalt.
  Voor advisering en ontzorging zie <>
  Wij verzorgen complete dakrenovaties van A tot Z.
  Een zeer geschikte dakplaat is de Heat Guard lichtdoorlatende en warmtewerende golfplaat, zie <>
  Deze dakplaat creëert een beter klimaat in de stal, goed voor dier en mens!

  Voor meer informatie: 06-15026033

 • juur

  Wat moeten we met die oude verouderde gebouwen . Daar leg je toch geen nieuw dak op. Gemeente beperkt het gebruik van die gebouwen. Rood voor rood werkt niet als men op de zelfde plaats geen woning mag bouwen.

 • agro1

  idd, juur, allemaal ouwe troep, gewoon afbreken en iets mooi, moderns voor terugzetten, zonder folkloristisch geneuzel door schoonheidsverdwaasden.

 • trijnie

  Als er dan ook maar een subsidiepotje vrij komt voor iedereen anders mag ik weleens gaan sparen.

 • gjcamps

  Geen subsidie maar renteloze lening over 40 jaar. De EU gaat toch 60 miljard in de economie pompen/ toveren. Dit zijn van die zaken waar het individu maar ook het collectief wat aan heeft.

 • koster

  volgens mij zijn in 2024 alle asbestdaken verweert. Ik ben blij dat ons verweerde dak eraf is. Nu is het meeste asbest op daken van een laag risico, maar toch heb ik het spul liever niet al ronddwarrelend op mijn erf als er ook kleintjes rondscharrelen. Direct sandwich en een lichtnok erop gezet en de stal is er enorm van opgefrist. Ik zou zeggen, als je een stal heb die je na 2024 ook nog wil gebruiken, doe jezelf een plezier en leg er een nieuw dak op in een fiscaal goed jaar.

 • Burnetti

  Prima positieve reactie Koster.

 • maatje 1904

  alle asbest die gesaneerd wordt mooi ingepakt en vervolgens op een stortplaats gekipt en zand erover gestort

 • 200113528

  helemaal mee eens koster we zijn nu ook weer bezig. en anders gewoon slopen en niet terug bouwen wordt de productie ook lager en de prijs voor de overgebleven boeren beter.

 • landboer

  200113528 Onnozele reactie, wil je er zelf zeker een stal bij bouwen....

 • bluemink

  De overheid is zelf verantwoordeijk voor veilig drinkwater hier bestaat 80-90% van de dienstleidingen uit asbest .
  Den Haag geef eens een goed voorbeeld ,

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.