Home

Nieuws

Vertrouwen boeren eind 2014 omlaag

Den Haag - Het vertrouwen van boeren en tuinders in hun bedrijf is eind 2014 weer afgenomen. Vooral melkveehouders en akkerbouwers zijn somberder over de toekomst. Pluimveehouders zijn daarentegen opvallend positiever gestemd over hun situatie. Dit blijkt uit de resultaten van de Agro Vertrouwensindex.

In bijna alle sectoren daalde de stemmingsindicator die aangeeft hoe ondernemers de situatie van hun bedrijf beoordelen. Pluimveehouders vormen daarop een opmerkelijke uitzondering. Ze lijken opgelucht dat de schade van de vogelgriep relatief beperkt is gebleven. Bovendien zijn in het vierde kwartaal van 2014 de voerkosten sterk gedaald en stegen de eierenprijzen.

De teruglopende stemming onder melkveehouders en akkerbouwers komt niet als een verrassing, gezien de ontwikkelingen op afzetmarkten voor onder meer aardappelen, uien, melk en varkensvlees, meldt het Wageningse onderzoeksinstituut LEI.

Gemiddeld staan omzet en winsten onder druk en dat wordt het sterkst gevoeld door varkenshouders en akkerbouwers. In het laatste kwartaal van 2014 zijn de melkprijzen gedaald, wat tot uitdrukking komt in de stemmingsindex van de melkveehouderij.

Dit jaar verandert het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), waardoor veel boeren minder directe inkomenssteun van Brussel en met meer regels (vergroening) te maken gaan krijgen. Dit kan ook hebben meegespeeld in het beantwoorden van de vragen over de toekomstverwachtingen. Voor 2015 vestigen veel agrariërs hun hoop op hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.