Home

Nieuws

Transactiecijfers boven Taxatiewijzer bij WOZ

Arnhem - Het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft de gemeente Tubbergen teruggefloten. Als er voor het bepalen van de WOZ-waarde van een agrarisch object geschikte transactiegegevens beschikbaar zijn, dienen die gebruikt te worden. De landelijke taxatiewijzer moet niet gebruikt worden, zoals de heffingsambtenaar van de gemeente in het betreffende geval deed.

De zaak gaat om de WOZ-waarde 2013 van een agrarisch bedrijf met vrijstaande woning in de Twentse gemeente Tubbergen. Voor de waardepeildatum 1 januari 2012 volgens de Wet WOZ (waardering onroerende zaken) kwam de heffingsambtenaar van de gemeente Tubbergen voor het betreffende object uit op een bedrag van €778.000. Hiervoor had de ambtenaar zich gebaseerd op de Taxatiewijzer 'Agrarische gebouwen'. De eigenaar van het agrarische bedrijf ging hiertegen in beroep. In eerste instantie achtte de rechtbank Overijssel het beroep ongegrond. In hoger beroep kwam het Hof tot een andere conclusie.

De heffingsambtenaar erkent dat er vergelijkbare objecten zijn verkocht voor beduidend lagere bedragen. Volgens het Hof slaagt de heffingsambtenaar er vervolgens niet in aannemelijk te maken waarom de waarde voor het betreffende bedrijf €778.000 zou moeten zijn.
Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt daarom dat er geen duidelijke reden is om de WOZ-waarde te bepalen volgens de landelijke taxatiewijzer. Er zijn namelijk geschikte transactiegegevens voorhanden. Het Hof stelt dat het uitgangspunt voor het gebruik van de taxatiewijzer is, dat het slechts een hulpmiddel is in die gevallen waar niet voldoende vergelijkingsverkopen in de omgeving zijn. Resultaten uit analyse van plaatselijke of regionale transacties hebben de voorkeur boven de landelijke kengetallen in de taxatiewijzer, volgens het Hof.
Het Hof stelt op basis van de transactiegegevens het bedrag voor de WOZ-bepaling op €680.000, een verlaging van bijna €100.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.