Home

Nieuws

Omzet Syngenta groeit met 5 procent

Bazel – De omzet van Syngenta AG is in 2014 gestegen naar $15,1 miljard, dat is een stijging van vijf procent ten opzicht van het jaar 2013. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 1 procent, naar $2,93 miljard (€2,57 miljard).

Het Zwitserse Syngenta is wereldwijd de grootste producent van middelen voor gewasbescherming en een grote producent van zaaizaden. Volgens CEO Mike Mack is in in 2014 het doel van 6 procent meer omzet gehaald, ondanks lagere prijzen voor gewassen en slechte weersomstandigheden in Noord-Amerika. Het bedrijf heeft de verkoop van glyfosaat met lage marges bewust verlaagd. In de opkomende markten worden nog steeds hoge groeicijfers gehaald voor het vijfde jaar op rij, zo zegt Mack. Hij noemde het hoopgevend dat de West-Europese markt ook 'robuust' is. In deze regio deed vooral de verbrede productmix van fungiciden het goed.

De nieuwe gewasbeschermer Elatus van Syngenta heeft na de introductie in Brazilië een omzet gehaald van $300 miljoen (€262 miljoen). Het middel tegen roest in sojabonen is daarmee de grootste productlancering in de lange geschiedenis van Syngenta.

50 procent omzet in groeilanden

In de winst zit een wisselkoersnadeel van $90 miljoen. Op basis van constante wisselkoersen zou de winst 7 procent hoger zijn geweest. Vooral onrust in landen van de voormalige Sovjet-Unie, de zogenoemde CIS en dan vooral Rusland, zorgde voor wisselkoersnadeel. Tegelijkertijd zijn de opkomende markten nu goed voor meer dan 50 procent van de omzet van Syngenta.

De omzet van de gewasbeschermingsdivisie steeg in Latijns-Amerika en Azië met 10 procent naar respectievelijk $3,8 en $1,6 miljard. Europa, Afrika en het Midden-Oosten zijn goed voor $3,3 miljard (plus 11 procent. In Noord-Amerika daalde de omzet van deze divisie met 5 procent naar $2,6 miljard (€2,3 miljard). 
Voor 2015 gaat het bedrijf uit van een stabiele omzet. Het bedrijf wil verder fors snijden in de kosten om de winst te verhogen, ondanks te verwachten verdere wisselkoersnadelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.