Home

Nieuws

Japanse landbouwminister stapt op

Tokio – De Japanse landbouwminister Koya Nishikawa is opgestapt na beschuldigingen van corruptie. Het vertrek van Nishikawa, die wel volhoudt onschuldig te zijn, kan grote gevolgen hebben voor een vrijhandelsdeal tussen landen rond de Stille Oceaan. De 72-jarige veteraan-politicus zou een illegale donatie van 1 miljoen yen (€7.300) hebben gekregen van een bedrijf dat gerund wordt door een associatie van suikerproducenten.

Nishikawa behoorde binnen de centrumrechtse regeringspartij LDP tot een groep van politici die al decennia de belangen van de landbouw verdedigt. De groep wordt vertaald wel 'de agrarische stam' genoemd. Nishikawa trad op 3 september 2014 aan als landbouwminister. Hij wierp zich op als verdediger van het liberale handelsbeleid van premier Shinzo Abe, die als eerste Japanse leider voor significante opening van de landbouwmarkt is.
Opening van de sterk beschermde Japanse markt voor onder meer rijst, suiker en tarwe is voor de VS een belangrijke voorwaarde voor Japanse deelname aan een vrijhandelspact voor landen rond de Stille Oceaan, TPP genoemd. Het is een pact dat voor Japanse boeren negatief uitvalt, want waar Japan onder meer een krachtige industrie kent, is de landbouw weinig productief in vergelijk met andere TPP-deelnemers zoals Australië, Canada en de VS.
Nishikawa wordt opgevolgd door Yoshimasa Hayashi, die vóór Nishikawa ook landbouwminister was. Anders dan Nishikawa heeft Hayashi beperkt invloed op de LDP, die mede door de disproportionele macht die het Japanse politieke systeem aan het platteland toekent van oudsher erg gevoelig is voor de landbouwlobby.

Of registreer je om te kunnen reageren.