Home

Nieuws

Indiase voorzitter VN-klimaatpanel stapt op

New Delhi - De Indiër Rajendra Pachauri is opgestapt als voorzitter van het invloedrijke VN-klimaatpanel IPCC, nadat hij is beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Deze week moest Pachauri een bijeenkomst van het IPCC in India laten schieten, omdat de Indiase politie de beschuldiging van ongewenste intimiteiten onderzoekt. Het IPCC becijfert gevolgen van klimaatverandering voor onder meer de landbouw.

In een brief aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties schrijft Pachauri dat hij het IPCC niet meer op een goede wijze kan leiden. Hij ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ongewenste intimiteiten.

De Indiër stond sinds 2002 aan het hoofd van het IPCC. De termijn van Pachauri zou tot oktober dit jaar lopen. Hij heeft al geruime tijd hartproblemen. Het klimaatpanel kreeg in 2007 samen met de Amerikaanse oud-vicepresident Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede.

In 2010 kwam een klimaatrapport van het IPCC zwaar onder vuur te liggen. In het rapport stonden foute aannames over het tempo waarin gletsjers in de Himalaya smelten en over het percentage van Nederland dat gevoelig is voor overstromingen. De fouten waren koren op de molen van klimaatsceptici, die ontkennen dat menselijk handelen de oorzaak is van de opwarming van de aarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.