Home

Nieuws 2 reacties

Kamer kritisch over plan tegen stunten met vlees

De Tweede Kamer reageert kritisch op het voorstel van PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers om met een verbod te komen om producten in supermarkten onder de kostprijs aan te bieden.

Dikkers wil hiermee het stunten met vlees beëindigen, waardoor boeren een eerlijkere prijs voor het product krijgen. "In Duitsland en Oostenrijk gebeurt het al. In de helft van de EU-landen wordt hier al aan gewerkt. Dat moeten we in Nederland ook", zegt Dikkers.

Kostprijs voor iedere ondernemer anders

De Kamer reageert kritisch. "Toen ik twee jaar geleden met een soortgelijk plan kwam, zei de staatssecretaris dat dit niet kon omdat de EU dit niet goed zou keuren", aldus Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. Ze is benieuwd of er nu wel ruimte is. Johan Houwers (Houwers) heeft twijfels over hoe sturen op kostprijs mogelijk is, omdat de kostprijs voor iedere ondernemer anders is.

Bovendien legt dit verbod een druk op de kostprijs. Dat vindt ook de SGP. Elbert Dijkgraaf vreest dat dit voorstel de druk op de kostprijs nog verder zal verhogen, terwijl tegelijkertijd de kostprijs voor de boer juist zal stijgen vanwege extra eisen voor dierenwelzijn en natuur- en milieubescherming. Dat is ook helemaal niet erg, als er maar voor betaald wordt, vindt Dijkgraaf.

Druk op leveranciers zal toenemen

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vreest dat met het voorstel van de PvdA de druk op de leveranciers door de retail verder zal toenemen, om lagere inkoopprijzen te realiseren. In 2004 - tijdens de supermarktoorlog - heeft zijn partijgenoot Joop Atsma bovendien een motie ingediend waarin hij vraagt om onderzoek naar wetgeving die verkoop onder de inkoopprijs tegen gaat. Aanleiding was toen ook dat dit in andere Europese lidstaten al gebeurde. Doelstelling was dit op te nemen in de mededingingswetgeving. '

Weinig effect op prijzen

In 2005 reageerde de toenmalige ministers Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken en Cees Veerman van Landbouw dat ze niets zagen in een verbod op verkoop onder kostprijs, omdat dit weinig effect zou hebben op de prijzen die boeren krijgen. De prijzen worden vooral op de internationale markt bepaald en niet door de prijs die de consument betaalt in de winkel, bleek uit het onderzoek.

PvdD: geen verbod

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya wil ook geen kiloknallers meer, maar ziet niets in een verbod. Ze pleit voor het invoeren van een keurmerk. PvdD-Kamerlid Marianne Thieme kies ook voor een ander middel. Ze stelt voor om supermarkten te verplichten dat ze aan kunnen tonen dat ze de producten kostprijsdekkend hebben ingekocht.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken zal donderdag reageren op het voorstel van de PvdA.

'Volgespoten met antibiotica'

Dikkers haalde met haar uitingen in diverse media over antibioticagebruik in de veehouderij de woede van vertegenwoordigers van de varkenshouderij op haar hals. Dikkers zei dat de dieren met antibiotica op de been gehouden worden en dat ze volgespoten worden met antibiotica. CDA en SGP vroegen Dikkers om hier excuses voor te maken. Dat deed Dikkers niet. "Er worden nog altijd veel antibiotica gebruikt in de sector. Als het gebruik terug is naar nul krijgt de sector een groot compliment", aldus Dikkers.

Lees ook: Stunten met vlees in supermarkten blijft

Laatste reacties

  • polsbroek

    Dikkers wil dat een ziek varken al is het met veel pijn dood gaat.

  • 344412

    Laat Dikkers wat aan de NMA doen, dat helpt boeren, nu trapt ze een sector op de grond nog ff verder de prut in

Of registreer je om te kunnen reageren.