Home

Nieuws laatste update:3 jun 2016

Innovatieprijs voor geurwerende kleding

Of ze nou lang of kort in de varkensstal was, als ze er uit kwam moest Anne Groot Zevert (30) douchen. En dan nog kreeg ze de lucht niet goed uit haar haren en poriën. Dat bracht haar op het idee van geurwerende kleding.

Anne Groot Zevert uit het Gelderse Beltrum heeft met haar geurwerende bedrijfskleding de Farmers For Farmers Innovatieprijs gewonnen. Het betreft een bedrag van €5.000. De innovatieprijs is een initiatief van het Innovatiefonds Farmers For Farmers (IFFF), een onderdeel van het gelijknamige veevoerconcern. Het IFFF wil agrarische ondernemers stimuleren om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen.

Na elke ronde douchen

Ze is geen boerendochter, maar voeling met de veehouderij is er wel. Anne's ouders hebben in Beltrum een veetransportbedrijf, zelf volgde ze de MAS en werkte daarna in de bedrijfsverzorging en bij accountantsbureau Flynth. In de weekenden hielp ze regelmatig mee op varkensbedrijven in de buurt. "Als ik twee keer op een dag een controleronde langs de vleesvarkens liep, ontkwam ik niet aan omkleden en douchen na elke ronde. Dat werkte frustrerend en de lucht zat na een douchebeurt nóg in mijn haren en poriën. Toen dacht ik: als er nou eens kleding zou zijn die de geur gewoon weghoudt?"

Wat jij wilt, kan wél

Ze ging zoeken en kreeg meer dan eens te horen: wat jij wilt, dat kan niet. "Maar het ligt niet in mijn aard om me daar dan maar bij neer te leggen." Ze benaderde een bureau dat starters begeleidt, kwam terecht bij een bureau dat adviseert over octrooiaanvragen en vond uiteindelijk een textielfabrikant die zei: wat jij wilt, kan wél. Samen maakten ze twee testoveralls, en wat bleek? De proefpersonen die de overall droegen, hadden de geur van de stal nadien niet op hun onderkleding en hun huid. "Dat was het eerste juichmomentje."

Geurabsorberende kleding

Vervolgtesten met een professioneel geurpanel bevestigden de eerste bevindingen: deze bedrijfskleding is echt geurwerend. Of beter gezegd: geurabsorberend. De geurstoffen worden opgeslagen in het textiel en eenmaal in de wasmachine lossen ze op in het waswater. De kleding kan vervolgens gewoon weer gedragen worden, met behoud van de bijzondere eigenschappen. "Nu is douchen niet meer nodig en zelfs met mijn vrijetijdskleding durf ik, nadat ik de stal uitkom, rustig naar een feestje te gaan."
Anne's uitgangspunt is dat haar kleding net zo lang meegaat als gewone bedrijfskleding.
Of het bij overalls gaat blijven? Ze lacht. "Ik heb de smaak te pakken en nog veel meer ideeën."

Of registreer je om te kunnen reageren.