Home

Nieuws

Goedkeuring voor twee nieuwe mestverwerkingsprojecten

Het Mestinvesteringsfonds verwacht voor 2016 fiat te geven aan nieuwe twee mestverwerkingsprojecten voor een gezamenlijke verwerking van drie miljoen kilo fosfaat.

Het Mestinvesteringsfonds heeft ondertussen acht projecten van een achtergestelde lening voorzien, waarmee een bijdrage is geleverd aan 2,4 miljoen kilo fosfaat. Er zitten nog twee projecten in de afrondende fase, er zijn nog meerdere projecten in de pijplijn.

Recente projecten

Recent zijn de projecten Merensteyn in Venray, Kovemi in Asten en Agro Energie Hardenberg in Hardenberg volledig afgerond.

Het project Merensteyn (dochterbedrijf van coöperatie Mestac U.A.) betreft oprichting van een mestverwerkingsfabriek in Venray waar in eerste instantie 100.000 ton mest zal worden verwerkt. Hierbij zal ongeveer 350.000 kilogram fosfaat verwerkt gaan worden.

Kovemi BV te Asten is een loonwerkbedrijf met een complete mestverwerkingsinstallatie voor de verwerking van drijfmest met

een capaciteit van 80.000 ton opgezet waarbij er ongeveer 280.000 kg fosfaat wordt verwerkt dan wel geëxporteerd.

Nieuwbouw vergistingsinstallatie

Het project Agro Energie Hardenberg betreft de nieuwbouw van een vergistingsinstallatie in Hardenberg. Men wil met de installatie zoveel mogelijk mest verwerken om met mestverwerking een hoge biogasproductie te realiseren. Hierbij wordt er ongeveer 300.000 kg fosfaat verwerkt en geëxporteerd.

Aantal deelnemende voerbedrijven gegroeid

Deze drie projecten zijn in uitvoering en worden naar verwachting begin 2016 opgeleverd. In totaal zijn er tien projecten. 
Daarnaast zijn nog 6 projecten in behandeling bij de fondsmanager, waarover op korte termijn een besluit wordt verwacht.

Het aantal voerbedrijven, dat deelneemt aan het Mestinvesteringsfonds, is gestegen van 21 naar 24, goed voor bijna 90 procent van de voeromzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.