Home

Nieuws 2323 x bekeken 1 reactie

Van Rijn: extra maatregelen antibiotica indien nodig

Als de Gezondheidsraad daar aanleiding voor ziet, worden er extra maatregelen genomen tegen colistine-resistentie in de veehouderij. Dat zegt staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn tegen Marianne Thieme van De Partij voor de Dieren.

Thieme stelde tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer vragen naar aanleiding van de vondst van colistine-resistente bacteriën op 15 procent van het vlees in China. Colistine wordt in de gezondheidszorg ingezet als laatste redmiddel tegen bepaalde bacteriën, als niets anders werkt. Colistine-resistentie wordt in Nederland incidenteel op kippenvlees gevonden in supermarkten.

Geen aanwijzingen voor toename resistentie

Van Rijn zegt dat er in Nederland geen aanwijzingen zijn dat er een toename is van antibiotica-resistentie in de veehouderij. "Als het klopt dat de resistentie gemakkelijk van de ene op de andere bacterie overgaat en daarmee overdraagbaar is van dier op mens, is dit zeer zorgelijk", zegt Van Rijn.

De Gezondheidsraad komt in december met een update van zijn rapport over antibiotica in de veehouderij en resistente bacteriën bij mensen. "Colistine wordt hierin mee genomen. Als er vanuit volksgezondheid reden is tot maatregelen, doen we dat", aldus Van Rijn.

Thieme: meldplicht veebedrijf bij vondst resistentie

Thieme vindt dit niet voldoende. Ze wil direct maatregelen. Ze maakt de vergelijking met de Q-koortsepidemie, waar de overheid volgens haar ook veel te laat ingreep, met vele zieken en zelfs doden tot gevolg. Thieme pleit voor een meldplicht voor veebedrijven waar de resistentie wordt aangetroffen, waarbij deze gegevens openbaar worden gemaakt. Daarnaast wil Thieme dat consumenten via de verpakking gewaarschuwd worden voor het risico van besmetting. Van Rijn ziet daar echter niets in.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.