Home

Nieuws 2655 x bekeken 3 reacties

Van Dam verheugd over rechtsgeldigheid nertsenverbod

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken is verheugd met de uitspraak van Haagse Gerechtshof over de wet die nertsenhouderij in Nederland verbiedt. Anders dan de Haagse rechtbank beoordeelt het Hof de wet wel als rechtsgeldig.

"Er zijn ongeveer 6 miljoen nertsen die in Nederland worden gehouden voor hun vacht. Het Hof heeft nu aangegeven dat het terecht is dat het houden en doden van nertsen voor de productie van bont verboden wordt", aldus het ministerie van Economische Zaken. De staatssecretaris gaat met het Openbaar Ministerie in gesprek over de gevolgen van deze uitspraak voor de handhaving. Sinds de rechtbank de aangenomen wet ongeldig verklaarde, hebben enkele nertsenhouders hun bedrijf toch uitgebreid, terwijl dit volgens de wet niet mocht. Omdat de wet buiten werking was gesteld, was dit wel mogelijk.

Blijdschap bij SP

SP-Kamerlid Henk van Gerven, initiatiefnemer van de wet, is blij met de uitspraak. "Het is een mooie dag voor de nertsen in Nederland, nu deze bedrijven toch verboden worden." Van Gerven vindt dat de bedrijfsuitbreiding die in de tussentijd heeft plaatsgevonden terug moet worden gedraaid. "Ik hoop dat dit ook goed gehandhaafd wordt", aldus de politicus.

Broodwinning ontnomen

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt het heel zuur dat door de uitspraak bij hardwerkende nertsenhouders de broodwinning wordt ontnomen door de staat. "Mensen die zeggen dat dit een vooruitgang is voor het dierenwelzijn hebben het mis. De productie zal verplaatsen naar andere landen, waar het dierenwelzijn minder goed geregeld is", aldus Geurts.

Door de uitspraak van het Hof is nertsenhouderij vanaf 2024 verboden. Nieuwe nertsenfokkerijen en uitbreiding van bestaande fokkerijen zijn niet toegestaan. Brancheorganisatie NFE heeft aangekondigd in cassatie te gaan over de uitspraak.

Laatste reacties

  • Klaasvaak

    Leuke binnenkomer Van Dam......

  • Schoenmakers

    weten we meteen wat we aan hem hebben, als hij het dierwelzijn echt belangrijk vond zou hij er voor zijn dat alle nertsen in nederland gehouden zouden worden, dan zouden we immer grip op het welzijn kunnen hebben, hij heeft ook alleen maar het doel de landbouw kapot te maken, nou fijn om dit te weten

  • wienbemelmans

    Van van Dam was niks anders te verwachten hij heeft de hele landbouw kapot gemaakt,is echt een hele pief heeft totaal geen verstand van landbouw maar weet wel hou hij de zaak moet afbreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.