Home

Nieuws 4 reacties

Schultz: Nederland stelt zichzelf te hoge natuureisen

Nederland heeft zichzelf te hoge eisen gesteld bij de bescherming van natuurgebieden. Dat stelt minister Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (Infrastructuur en Milieu).

Tijdens overleg met de Tweede Kamer constateerde de VVD-minister dat Nederland voor de beschermde natuurgebieden uit oogpunt van hoge ambities de lat heel hoog heeft gelegd. "En daardoor moeten we nu steeds aan de Europese Commissie uitleggen waarom we die doelen niet kunnen halen", aldus Schultz.

Minister: stel doelen zodanig dat ze haalbaar zijn

De minister deed haar uitspraken tijdens overleg over de doelstellingen voor de waterkwaliteit. De minister zegt dat de doelstellingen voor vermestende stoffen (stikstof, fosfaat) in oppervlaktewater zodanig moeten worden vastgesteld dat ze haalbaar zijn. "We hebben redelijk soepele doelen gesteld, ook gezien de situatie waarin we nu verkeren. Aan de andere kant heeft iedereen er belang bij dat we schoon water hebben, dus er is wel de ambitie om de kwaliteit te verbeteren."

Schultz: reductie fosfaat en stikstof in oppervlaktewater is lastig

De minister constateert dat het lastig is om tot vermindering van de fosfaat- en stikstofgehalten in oppervlaktewater te komen. "Als er minder mest wordt uitgereden, kun je zien dat het minder wordt. De complexiteit zit in de vraag of we bereid zijn minder mest uit te rijden. Zelfs binnen fracties in het parlement zijn daarover verschillen van mening", aldus de minister.

Laatste reacties

 • hjvrielink

  eindelijk iemand die doordenkt

 • Klaasvaak

  Nuchter Boerenverstand..... Daar kom je ver mee. Zolang idiologische partijen zoals de PvdA, die alleen aan hun eigen achterban denken, in de regering zitten is dat boerenverstand vaak ver te zoeken.....

  Een kabinet met louter mensen met ervaring uit de praktijk op ministersposten. Daar schiet nl wat mee op. Een staatssecretaris van landbouw moet bwvs smorgens het vee nog gevoerd hebben voor ze naar Den Haag rijden...

 • veldzicht

  En dan te bedenken dat in de natuurgebieden waar niet wordt bemest de gehalten aan stikstof en fosfaat in het oppervlakte water vaak veel hoger liggen dan in het omliggende boerenland.

 • vandenbrand

  veldzicht, dat maak niet uit dat is van ''ons" (de bevolking). nee die boeren, die boeren, die boeren. heb je weleens een hond in zijn eigen staart zien bijten. ze zien de splinter bij de boer en de balk in eigen oog niet.. maar zonder meststoffen geen food. nu komt het al voor dat melkkoeien fosfaat gebreksverschijnselen vertonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.