Home

Nieuws

Noord-Brabant zet rem op mestverwerking

Noord-Brabant neemt geen nieuwe vergunningsaanvragen voor mestverwerkingsprojecten in behandeling. De bouwstop voor mestverwerkingsinstallaties geldt tot het nieuwe provinciaal mestbeleid van kracht is.

Noord-Brabant vindt dat er voor de korte termijn voldoende mestverwerking is in de provincie. Brabant verwacht de mestverwerkingspercentage voor 2016 nauwelijks worden verhoogd.

Voor hoe lang de stop op vergunningen geldt, is nog niet duidelijk. Dit hangt af van de ontwikkeling van de mestverwerkingspercentage de komende jaren.

Concrete en lopende vergunningsaanvragen, waaronder Sita en Mace, worden onder voorwaarden nog afgehandeld. De uitbreiding van de mestverwerking op het eigen boerenerf blijft wel mogelijk.

ZLTO: ondoordacht en onverstandig

ZLTO noemt het stoppen van het verlenen van vergunningen aan mestverwerkingsinitiatieven door de provincie 'ondoordacht' en 'onverstandig'.

Cumela: Noord-Brabant maakt het boeren moeilijk

Hans Verkerk, beleidsmedewerker bij brancheorganisatie van loonwerkers en mestintermediairs Cumela, meent dat Brabant het boeren moeilijker maakt om te voldoen aan de uitvoeringsplicht voor mestverwerking ingesteld door de rijksoverheid. Verkerk: "De overheid legt met de ene hand de boeren een plicht op en met de andere hand remt zij, wetende dat de vergunningstrajecten voor mestverwerkingsinitiatieven al heel moeizaam verlopen."

Provincie komt in voorjaar met nieuw beleid

In het voorjaar hoopt de provincie met nieuw beleid te kunnen komen. Uitgangspunten van het beleid zijn een circulaire economie, schone en veilige mestverwerking en geen groei meer van de veestapel in delen van de provincie. "Brabant wil sturen op duurzame verwerking en verwaarding van mest. Het is nog te vroeg om precies te zeggen hoe dit precies wordt vormgegeven in regelgeving", aldus een woordvoerder van de provincie.

Of registreer je om te kunnen reageren.