Home

Nieuws 2951 x bekeken

Nog geen zicht op duidelijkheid fosfaatrechten

Het is nog onduidelijk wanneer er meer duidelijkheid komt over de toekomst van de melkveehouderij. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) kan nog niet zeggen of er dit jaar nog duidelijkheid komt.

Ook op de vraag of het wel zijn ambitie is om dit jaar duidelijkheid te scheppen, zegt Van Dam: "Zelfs dat kan ik niet zeggen, omdat het zo ingewikkeld is. Ik denk dat iedereen dat kan beamen. Alles dat je doet in dit dossier heeft gelijk grote consequenties. Voor iedereen is duidelijk dat er iets moet. Dat is niet voor niets aangekondigd van de zomer."

Een van de belangrijkste onderwerpen

Van Dam: "Ik zit nu drie weken op het departement. Het is een van de belangrijkste onderwerpen, waar al veel werk voor is verricht. Maar het is te veel gevraagd om nu al beslissingen te nemen over de wijze waarop alles precies vorm moet worden gegeven. Dat lijkt me ook niet verstandig. We werken er hard aan, maar het is niet gemakkelijk."

Moeilijke puzzel

Van Dam noemde het fosfaatrechtendossier tijdens het 100-jarig jubileum van Boerderij een heel moeilijke puzzel. Het ministerie is met vertegenwoordigers van de melkveesector en natuur- en milieuorganisaties in een regiegroep in gesprek over de wijze waarop de fosfaatrechten het best vormgegeven kunnen worden. Het melkveedossier is voor Van Dam niet geheel nieuw. Als vice-fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer is hij ook betrokken geweest bij het onderwerp.

Wetsvoorstel mogelijk einde eerste kwartaal 2016 naar Kamer

Van Dams voorganger Sharon Dijksma liet in oktober weten dat ze ernaar streefde nog dit jaar een wetsvoorstel in de Ministerraad te behandelen en naar de Raad van State te sturen. Daarmee zou het aan het eind van het eerste kwartaal van 2016 naar de Kamer gestuurd kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.