Home

Nieuws 2117 x bekeken

Monsanto en John Deere sluiten 'big data'-pact

St. Louis – Monsanto verkoopt Precision Planting aan trekkerbedrijf John Deere. Precision Planting maakt hardware voor zaaimachines.

John Deere verleent volgens de deal Monsanto weer exclusief toegang verleent tot data uit zijn systemen die kunnen worden gebruikt voor Climate Field View, Monsanto's managementplatform dat boeren gebruiken om de groei van gewassen en bodemgesteldheid te meten.

Onverwachte deal

Het nieuws slaat in de agribusiness in als een bom. Monsanto kocht Precision Planting pas in 2012 voor $210 miljoen. In 2013 kocht de producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen voor $1 miljard The Climate Corporation. Sinds 2006 brengt het bedrijf percelen in de VS in kaart. De data worden onder meer via het programma Climate Field View gekoppeld aan weer- en grondsoortgegevens.

Monsanto haalt concurrentie in

Monsanto kan door de deal zijn klanten een betere koppeling aan datasystemen van John Deere, de grootste fabrikant van landbouwmachines ter wereld, bieden. Daarmee haalt het bedrijf uit St. Louis de concurrentie in. John Deere investeerde startte in 2013 een diepgaande samenwerking met zaadveredelaar DuPont Pioneer om realtime veldinformatie te kunnen leveren aan boeren.

Maar hier werkt de samenwerking vooral andersom. Pioneer levert een draadloos datatransfersysteem dat gegevens over zaad, kunstmest en andere grondstoffen sneller en gemakkelijker deelt. Het systeem wordt gekoppeld aan de trekkers van John Deere. De deals maken in elk geval duidelijk dat de grote jongens in de agribusiness allemaal met 'big data' bezig zijn.

John Deere gelooft in precisielandbouw

De overname van Precision Planting, past bij de strategie van John Deere. De mechanische apparatuur die Precision Planting maakt, worden nu al vaak als 'add-on' gebruikt op zaaimachines van John Deere. Het is net als John Deere vooral een technisch bedrijf. John Deere zet steeds minder in op steeds grotere en zwaardere machines en steeds meer op precisielandbouw. Deze week kocht het bedrijf al de Franse zaaispecialist Monosem.

Of registreer je om te kunnen reageren.