Home

Nieuws 11 reactieslaatste update:4 nov 2015

Van Dam dinsdag beëdigd

Den Haag - Martijn van Dam (37) is beter bekend met de landbouw dan de landbouw met hem. De benoeming van de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken, die dinsdagavond is beëdigd door koning Willem-Alexander, wordt zowel binnen de sector als in politiek Den Haag over het algemeen positief ontvangen.

Uitgesproken negatief is de PVV. Woordvoerder Dion Graus: "Van Dam heeft in de negen jaar dat ik in de Kamer zit nooit het fatsoen gehad mij goedendag te zeggen. Ik zeg dat niet omdat hij een PvdA'er is. Ik heb niets tegen de PvdA. Van alle bewindslieden op landbouw die ik heb meegemaakt was mevrouw Dijksma echt de beste. Ik ga haar missen."

'Iets minder met de sector polderen'

GroenLinks-woordvoerder Rik Grashoff had liever gezien dat er niet geschoven was tussen Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. Grashoff geeft Van Dam als advies mee om zélf keuzes te maken en nog iets minder met de sector te polderen. "Hij zou wat strenger naar de sector kunnen zijn dan Dijksma."

Vertrouwen van de Tweede Kamer

Van Dam zal het vertrouwen van de Tweede Kamer hebben, tot het tegendeel blijkt, zegt landbouwwoordvoerder Elbert Dijkgraaf van de SGP. Dat Van Dam zich tot nu toe niet heeft gemanifesteerd op het landbouwdossier is geen belemmering, zegt hij. Andere Kamerleden onderschrijven dat. "Van Dam weet heel goed hoe de hazen lopen in Den Haag en dat is belangrijk. Ook de ervaring die hij heeft in de PvdA om de fractie bijeen te houden kan hij op dit dossier goed gebruiken", zegt Dijkgraaf.

'Van landbouw- naar voedselbeleid'

De Partij voor de Dieren hoopt dat Van Dam snel het voedseldossier zal oppakken. "We moeten snel naar een bredere visie op het beleid, zodat we van een landbouwbeleid naar een voedselbeleid gaan", vindt Marianne Thieme. Ze heeft ook veel verwachtingen van Van Dam als het gaat om een verbod op onverdoofde slacht.

Van Dam dinsdag beëdigd

'Minder toegeven aan VVD'

D66'er Fatma Koser Kaya wil dat Van Dam onder andere de bezem haalt door het wirwar aan keurmerken voor levensmiddelen. SP'er Henk van Gerven hoopt dat Van Dam minder zal toegeven aan de wensen van coalitiepartner VVD, dan Dijksma deed.

'Sectorkennis opdoen'

De ChristenUnie hoopt dat Van Dam snel knopen kan doorhakken, zegt Carla Dik-Faber. Dit is vooral van belang voor de melkveehouderij. Dan zou het mooi zijn als de nieuwe staatssecretaris ook eerst de tijd neemt om kennis op te doen bij de sector, zegt CDA'er Jaco Geurts. "Hij moet veel werkbezoeken in de sector afleggen. Laat hij daar maar mee beginnen", vindt Geurts.

'Vertrek van Dijksma ongelegen'

LTO-voorzitter Albert Jan Maat noemt het vertrek van Dijksma ongelegen, gezien de zware dossiers die nog tot afronding moeten komen. "Natuurlijk, we verschilden regelmatig met elkaar van mening, maar ze had altijd oog voor de belangen van boeren, tuinders en de sector als geheel. We hadden liever gezien dat ze was gebleven." Maat ziet een voordeel in het feit dat Dijksma als staatssecretaris op Infrastructuur en Milieu bekend is met dossiers als asbest en klimaat.

Sijas Akkerman van Natuur en Milieu zegt dat Van Dam direct aan de slag moet met de fosfaatrechten, de grondgebonden melkveehouderij en de crisis in de varkenshouderij.

Van Dam scherpte PvdA-standpunten

De nieuwe staatssecretaris voor landbouw, Martijn van Dam, heeft in het afgelopen jaar op de achtergrond nadrukkelijk meegepraat over het landbouwbeleid. Toen de spanningen tussen de PvdA en de VVD opliepen over de grondgebonden melkveehouderij, heeft hij samen met de landbouwwoordvoerders uit de PvdA-fractie en de VVD gezocht naar mogelijkheden om tot een oplossing te komen.
VVD'er Helma Lodders wil niets zeggen over de gesprekken die daarover op de achtergrond hebben plaatsgehad. Maar ze zegt dat ze op basis van haar ervaringen met Martijn van Dam rekent op een constructieve samenwerking met de nieuwe staatssecretaris.
PvdA- woordvoerder Sjoera Dikkers zegt dat Van Dam zelf berekeningen heeft gemaakt in het fosfaatdossier. Binnen de PvdA-fractie scherpte hij de standpunten van de landbouwwoordvoerders, zegt ze. "Hij weet meer van de landbouw dan Dijksma, toen zij aantrad. En hij voelt zich zeer betrokken bij het voedseldossier", aldus Dikkers.

Lees ook: 
Dijksma's straatje nog niet schoon
Landbouw en Van Dam kennen elkaar niet

Laatste reacties

 • Ad7

  hopelijk is het géén familie van Marcel (Exota) van Dam!

 • alco1

  De intentie is ook niet dat er daar iemand moet komen met verstand van zaken, maar iemand die slaafs de ambtenaren gehoorzaamd.

 • benboer

  korte werk weken...

 • DJ-D

  4 dagen boeren en 3 dagen buiten de deur aan het werk.....

 • farmerbn

  Waarom is zijn cv niet vermeld? Is hij bioloog, leeraar of soms politieman? Wat is zijn achtergrond?

 • Eminem2010

  http://www.martijnvandam.com/ alstu Farnerbn een echte It specialist.

 • bluemink

  veel heeft Dijksma niet uit de kast gehaald voor de landbouw ze heeft wel goed voor zichzelf gezorgd.
  Hopelijk heeft van Dam meer met de sector

 • info48

  Mevr. Thieme hoopt dat Landbouwbeleid snel veranderd wordt in Voedselbeleid,dan kunnen we in de toekomst voor ons voedsel allemaal terecht bij haar man, de fabrikant van Vegetarische maaltijden.

 • rub2

  Martijn van dam, de man die vorige maand nog pleitte voor een 4 daagse werkweek zodat er meer tijd zou ontstaan voor gezin, vrienden familie en om uit de ' werksleur' te raken..... lijkt me een prima voorman voor de agrarische sector aangezien wij helemaal niet werken maar leven.

  Geloofwaardigheid met nog geen gewerkt uur op z'n loonstrookje is nu al weg......

  Maar misschien heeft ie wel groene vingers in de vrijetijd.....

 • veldzicht

  Info48,Als dit geen belangenverstrengeling is wat
  dan wel? Volop reclame maken voor je eigen bedrijfje
  via het parlement en er nog dik voor worden betaald ook.
  Wie stelt dit eens aan de kaak,Zo kan ik ook mijn zakie draaiende houden en begrijp dan ook niet dat dit allemaal maar mag..

 • Foxxy

  Typisch PvdA,

  Iemand die voor een 4-daagse werkweek is, een sector met een 8-daagse werkweek laten leiden!

  Niets nieuws!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.