Home

Nieuws 4967 x bekeken 8 reacties

GlobalGap stelt voorwaarden aan gebruik mest

Geldermalsen – Telers die volgens GlobalGap telen, mogen onbewerkte dierlijke mest alleen nog gebruiken tot zes maanden voor de oogst. Dat bleek tijdens de presentatie van de Nederlandse invulling van GlobalGap in Geldermalsen.

Guy Callenbaut, voorzitter van GlobalGap kwam dinsdagavond uitleg geven over de beoogde Nederlandse invulling van het wereldwijde kwaliteitssysteem. Doelstelling is dat op termijn helemaal geen onbewerkte dierlijke mest meer wordt gebruikt.

Duurzaam watergebruik

Bij de nieuwe versie van kwaliteitssysteem GlobalGap komt meer aandacht voor microbiologische risico's in plantaardige teelten en duurzaam watergebruik. Ook wordt het bijvoorbeeld verplicht om de weersomstandigheden te registreren bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Vijfde versie GlobalGap

De wereldwijde richtlijnen voor de vijfde versie van GlobalGap zijn in juni gepresenteerd. De verwachting is dat de nationale invulling van de regels half november definitief bekend worden. Wereldwijd zijn 155.000 agrarische bedrijven aangesloten bij GlobalGap, in Nederland zijn dat er 1.100.

In de praktijk haalbaar zijn

Richard Schouten, sectormanager plantaardig van LTO Nederland vindt dat goed moet worden overwogen wat de voorstellen van GlobalGap voor de praktijk betekenen. "De supermarkten maken hiermee wel duidelijk welke kant ze op willen. Maar het moet in de praktijk wel haalbaar zijn. We moeten voorkomen dat telers gaan afhaken omdat de regels niet uitvoerbaar zijn", vindt hij.

Albert Wielink, kwaliteitsmanager bij The Greenery, vreest dat de nieuwe regels niet enthousiast ontvangen zullen worden. Hij pleit voor vermindering van de administratieve lasten voor telers.

Extra administratieve lasten

Sommige nieuwe eisen zijn simpel en logisch: spuitapparatuur mag niet meer bij eindproduct opgeslagen worden, andere zoals de registratie van weersomstandigheden bij spuitwerkzaamheden leiden tot extra administratieve lasten.

De nieuwe versie van GlobalGap wordt verplicht per 1 juli 2016.

Laatste reacties

 • agriholland

  Welke industrie zit hier aan de knoppen? Wat is er mis met het gebruik van natuurlijke mest? Voor kunstmest is nog altijd 0,6 kg aardgas nodig om 1 kg stikstofkunstmest te maken. En dan hebben we het nog niet over bodemdaling, afval in mijnen, import en bewerking van aardgas, emmissies bij de industriele productie en vervoer gehad.

  Weersomstandigheden registreren? Wat een werkverschaffing, die zijn toch digitaal beschikbaar in de registers van de KNMI ed.

 • chila

  Gebruik van dierlijke mest is uitermate duurzaam en past zeer goed in de kringloop !
  Het veiligste is niets meer eten , weet je zeker dat je geen ongewenste stoffen binnen krijgt .
  Gewoon astronautenvoer uit een infuus .

 • mtseshuis

  Global Gap (van gappen?) is de Focus Planet van de Akkerbouw? Triest dat er van die onzin overal de kop op steekt onder het motto van duurzaam en voedselveiligheid...
  Zouden wijzer moeten zijn en mest koesteren en kunstmest minimaliseren..

 • agriholland

  GlobalGap maakt op deze manier de natuurlijke regionale kringlopen onmogelijk. Dierlijke mest is een eeuwenoud natuurproduct. Er zijn voldoende natuurlijke meststoffen zijn die door de industrie verdrukt worden.

  Nog verwonderlijker GlobalGap onder leiding van de supermarkten zoals AH maken op deze manier biologische teelten onmogelijk.

 • agriholland

  Voorgenomen wijziging in strijd met eigen beleid:

  Minimaliseren van milieuverontreiniging;
  Terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen;
  Meer doelmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen;
  Goed omgaan met gezondheid, welzijn en veiligheid van het personeel;
  Behoud en verbetering van flora en fauna in de omgeving.

 • Dutchdeutz

  Gewoon je voedselgrondstoffen van verwegisstan importeren, heb je niks aan je eigen consumenten uit te leggen.....probleem opgelost.???
  Wat een verstand (allicht geen gezond!) bij de winkelketens/tussenhandel en kwaliteitssystemen. pfff

 • fietskip

  Zolang globalgap niet dezelfde wereldwijde eisen heeft is het in mijn ogen een imago ding voor supermarkten. Hoge eisen voor lokaal geproduceerde producten (goed voor het imago) en lagere eisen voor producten van ver weg (goed voor de winstmarge. Je kunt zo goedkopere producten van ver kopen en onder de eisen van lokaal verkopen. Je verschuilt je als supermarkt achter globalgap en als het fout gaat geef je de lokale boer de schuld.

 • a.Kipping

  Dierlijke drijfmest die gemixt is, is toch ook bewerkt, dus toegestaan zou je dan aannemen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.