Home

Nieuws

Veehandelaar krijgt €60.000 boete voor illegaal handelen

Almelo - De rechtbank Overijssel in Almelo heeft een veehandelaar uit het Friese Wijnjewoude veroordeeld tot een geldboete van €50.000 waarvan €25.000 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Naast de boete voor de VOF legde de rechtbank de handelaar ook persoonlijk nog een boete van €10.000 op.

De handelaar in kwestie had bijna honderd runderen niet op tijd gemeld aan het verplichte registratiesysteem (I&R). Daarnaast werden 72 kalveren niet rechtstreeks afgevoerd naar een slachterij of mesterij, maar naar een veebedrijf getransporteerd.
De handelaar heeft hiermee gehandeld in strijd met de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's. Hiermee heeft de handelaar volgens de rechtbank willens en wetens het risico genomen dat besmettelijke dierziekten zouden kunnen uitbreken. Hij had door zijn handelen dierenleed en maatschappelijke schade kunnen veroorzaken, stelt de rechtbank. Dat dat niet is gebeurd, is niet te danken aan de handelaar, maar aan de strikte naleving van de regels door andere ondernemers uit de sector. Vanwege dit potentiële gevaar voor de diergezondheid en de volksgezondheid was de rechtbank van mening een geldboete 'van substantiële omvang' te moeten opleggen.

De rechtbank schrijft in zijn uitspraak: "De verdachte heeft zich laten leiden door het financiële voordeel dat te behalen viel door zich van de concurrerende maar correct werkende ondernemingen te onderscheiden door aan de leveranciers minder kosten in rekening te brengen en een illegale afzetmarkt te bedienen en in stand te houden." De rechtbank heeft er in de strafmaat overigens rekening mee gehouden dat de handelaar niet eerder is veroordeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.