Home

Nieuws 2597 x bekeken 6 reacties

VVD: EU-subsidie is verspild geld

Den Haag - De €62 miljard die de Europese Unie jaarlijks uitgeeft aan landbouwsubsidies is verspild geld. Het remt de innovatie, die broodnodig is om de wereldbevolking van voedsel te voorzien. Dat zegt Helma Lodders, landbouwwoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer aan de vooravond van de behandeling van de landbouwbegroting in de Tweede Kamer.

De VVD vindt dat het landbouwbeleid zo moet worden ingericht dat innovatie en ondernemerschap worden beloond. Nergens in de wereld is de land- en tuinbouw zo efficiënt, hoogproductief en innovatief als in Nederland, aldus de VVD-woordvoerder in een opiniestuk dat vrijdag wordt gepubliceerd.

Negatieve spiraal

Lodders constateert dat de Europese Unie averechts werkt door aan de ene kant beperkingen op te leggen (bijvoorbeeld door braaklegging) en aan de andere kant subsidies te verlenen. De extra steun van €500 miljoen die de Europese Commissie vorige maand uittrok voor de in zwaar weer verkerende varkenshouders en melkveehouders versterken volgens Lodders de negatieve spiraal, waarbij boeren in de praktijk structureel afhankelijk worden gemaakt van Europese subsidies.

Accent op nieuwe technieken leggen

Het accent moet juist op innovatie liggen, gebruik van nieuwe technieken (drones, mestverwerking, precisielandbouw), betoogt de VVD'er, die het belachelijk vindt dat de verwerking van insecten in de voedingsketen wordt gefrustreerd doordat de regels voorschrijven dat dieren worden geslacht. Zo remt het beleid de innovatie, zegt ze.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Helaas er zijn boeren die hardstikke rijk zijn en bijna een miljoen euro per jaar aan subsidie krijgen. Van de zotte.

 • Gullef

  Ben het helemaal met Peerke eens, en met mevr. Lodders deels, het hele subsidie stelsel moet anders, je moet als regering niet verplichten maar belonen. Op deze manier is het bijvoorbeeld voor de varkenshouderij makkelijker om alles emissie arm te maken, de melkvee houderij perssappen opvang te maken enz. Dit gaat ook nog een deel schaalvergroting tegen, en de boeren gaan makkelijker investeren en je voorkomt dat het geld op de plank blijft liggen te verstoffen (maar daar is dit jaar toch geen sprake van). Als er subsidie op eisen van de regering komt, dan komt het geld ook vrijwel direct weer in de economie.
  Het geld wat dan nog overblijft van de totale subsidie pot kun je per jaar gebruiken om de sector wat het moeilijk heeft te ondersteunen, dit jaar bv de melkvee en varkenshouderij.

 • mtseshuis

  Wel leuk dat ze de 500 miljoen ter discussie stelt, uitgerekend in Nederland ziet geen boer daar ook maar 1 euro van terug... pff. Het idee is goed, maar waar zou het subsidiegeld blijven denken jullie? Vast niet bij de boer in de portemonnee.
  Overigens vind ik dat er rustig een maximum van 50.000 of vooruit 100.000 euro per bedrijf gesteld kan worden, dan blijft het tenminste ondersteuning ipv de hele winst als subsidie op te strijken... Scheelt enorm op het budget en je kunt de familiebedrijven dan wat extra doen..

 • mooi wark

  word alleen maar gebruikt om de boeren te dwingen zich aan onnozele regels te houden .anders korten

 • aardappelboer

  en wat te denken van de boeren die al met pensioen zijn en de grond aanhouden om de premie op te strijken, leuke oude dag voorziening maar zag liever dat het geld naar de actieve boeren gaan

 • veldzicht

  Als die 62 miljard dan maar niet naar natuur gaan dan is het helemaal weggegooid geld,geef het dan maar aan de boeren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.