Home

Nieuws 1019 x bekeken 5 reacties

Rijke wereld geeft 220 miljard landbouwsubsidie

Washington – Rijke landen geven jaarlijks in totaal $250 miljard (€220 miljard) uit aan landbouwsubsidies.

Hiermee worden prijzen voor landbouwproducten kunstmatig laag gehouden en wordt voorkomen dat boeren en tuinders in arme landen voet aan (rijke) grond krijgen. Dat staat in een onderzoek van het Brookings Institution.

Meer subsidies dan voedselhulp

De invloedrijke Amerikaanse denktank stelt vast dat de rijke wereld daarmee 20 keer meer uitgeeft aan subsidies dan voedselhulp. Japan geeft zelfs 59 keer meer uit aan landbouwsubsidies dan aan voedselhulp. Voor de EU komen subsidies neer op 42 keer voedselhulp terwijl de Verenigde Staten 16 keer zoveel uitgeven aan landbouwsubsidies.

Exportbevorderende subsidies

De onderzoekers hebben vrijwel alle 31 lidstaten van de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (OESO) als rijke landen geclassificeerd. In de studie wordt vastgesteld dat voor arme landen exportbevorderende subsidies het meest schadelijk zijn, nog voor biobrandstoffenmandaten en directe inkomenssteun.

Laatste reacties

 • alco1

  Ook een bericht voor alle zeurende burgers dat de landbouw zoveel subsidies opslokt.
  De subsidies komen terecht op hun goedkope boodschappen lijstje.

 • agratax2

  Waarom wordt er in dit artikel weer gesproken over "Inkomenssteun". Het lijkt mij meer consumenten steun door de voedselprijzen onder kostprijs te houden. Doe de overheidssteun weg en binnen enkele jaren is de voedsel productie zover gedaald, dat iedere burger zal bidden en smeken om de boeren maar weer 'inkomenssteun" te verstrekken als ze maar (te) goedkoop voedsel blijven produceren.

 • oorspronkelijk

  andere invalshoek welkom????vraag ik me af
  intensivering- vervuiling natuur en milieu- kansen voor ontwikkelingslanden-opwarming aarde-lage prijzen.
  waarom zijn bijvoorbeeld een oud bankdirecteur en oud minister van landbouw voor radicale hervormingen.
  misschien denken ze- we consumeren te veel voor te lage prijzen ten koste van natuur en milieu-op deze manier kun je niet doorgaan.
  dit zijn kreten maar moeten gewogen worden in beleid voor duurzame landbouw en tegengaan van migratie uit derde wereldlanden.Inkomenssteun was in mijn ogen bedoelt voor calamiteiten zoals veeziekten misoogsten en zelfvoorzieningsgraad.Vervolgens samengevoegd en flink gekort tot toeslagrechten om kosten voedselproductie af te kopen. voor mij vraagtekens te over

 • John*

  zonder landbouw subsidies zou er nu nog steeds 40% van t bbp naar de landbouw gaan... een goed voedselpakket is de basis voor een goeie economie. waarom denk je dat de economie in de apenlanden maar niet van de grond komt?

  ze moeten vechten om elk stukje vruchtbare grond en alle verdiensten gaan voor 80% naar voedsel...

 • Foxxy

  Economie = de koopkracht van Jan Modaal vergroten, door loonsverhogingen die meegaan met inflatie, en kosten ( hypotheken, rentes levensmiddelen) omlaag te brengen!

  Vooral bedrijven en producenten scherp onder druk houden, om het allemaal te bekostigen, zodat belasting-gelden binnenstromen!

  Wat als producenten /bedrijven omvallen? Hmmm...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.