Home

Nieuws

Rechtbank behandelt zaak-Makkinga in Zwolle

Zwolle - De rechtbank Overijssel behandelt de strafzaak over een ongeluk met een mestsilo in Makkinga niet in Almelo, zoals in eerste instantie de bedoeling was, maar in Zwolle. Ook de regiezitting op 23 november zal daarom in Zwolle plaatsvinden. Daarnaast heeft de rechtbank besloten dat de verdachte, die in Friesland woont, een tolk krijgt toegewezen.

De zaak was in eerste instantie door het Openbaar Ministerie (OM) aangebracht bij de rechtbank Overijssel, locatie Almelo. De reden daarvoor is dat er een afspraak is gemaakt tussen het OM en het gerechtsbestuur waarbij alle zwaardere economische strafzaken in het noorden en oosten van ons land bij de rechtbank in Almelo behandeld dienen te worden. Op deze beslissing kwam veel kritiek op, omdat alle betrokkenen dan ver moeten reizen, terwijl de rechtbank Leeuwarden in deze zaak ook bevoegd is.

Fries spreken mag in Zwolle

Uiteindelijk heeft de rechtbank een compromis gevonden door de zaak te verplaatsen naar Zwolle, met als argument dat de reisafstand voor de verdachte en andere betrokkenen dan kleiner is. Ook aan het verzoek om ter zitting Fries te mogen praten door de verdachte komt de rechtbank tegemoet. In Leeuwarden hebben partijen dat recht altijd, in dit geval heeft de rechtbank in het belang van de waarheidsvinding besloten om een tolk toe te wijzen, zodat de verdachte als hij dat wil tijdens de zitting Fries kan spreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.