Home

Nieuws 26 reacties

Rabobank: landbouw moet "slimmer" werken

De landbouw- en voedingswereld moet veel slimmer gaan werken om in 2025 nog de wereld te kunnen voeden, aldus Rabobank in een nieuw rapport. Om het potentieel van nieuwe technologie en 'big data' te kunnen benutten zijn nieuwe allianties nodig.

De Verenigde Naties denkt dat de dagelijkse vraag naar voeding de komende 10 jaar met 30 procent stijgt. Volgens wereldwijd hoofd Food & Agri Fred van Heyningen moet vooruitgang vooral worden gezocht in een slimmer mondiaal voedselsysteem. Het vergroten van het areaal gaat al snel ten koste van het milieu en met conventionele landbouwtechnieken, bijvoorbeeld betere zaden en kunstmest, neemt de productiviteit nauwelijks meer toe.

Slimmer werken

Een slimmer systeem werkt efficiënter, speelt beter in op verwachtingen van de klant, levert bedrijven in de hele keten meer winst maakt op en is weerbaarder bij economische crises. De sleutel ligt volgens Rabo-strateeg Justin Sherrard bij nieuwe technologie, data en algoritmes. "Technologie automatiseert processen, big data vertellen ons wat er gebeurt, algoritmes zetten die data om in beslissingen en maken de productie, verwerking en distributie van voedsel sneller en nauwkeuriger."

Drones, data en sensoren

Onder nieuwe technologie rekent Rabobank onder meer de inzet van drones. Ze kunnen vee en gewassen monitoren. Rabobank erkent dat drones nog niet volledig zelfstandig kunnen worden ingezet, omdat soms direct op informatie gehandeld moet worden en de beelden niet altijd betrouwbaar zijn. Maar voor de toekomst is de drone een middel om arbeid te besparen.

Big data

Wat betreft 'big data' wijst Rabobank op de data die grote inkopers van voedsel gebruiken om te kijken waar aankopen terechtkomen en de kwaliteit van beperkt houdbare producten te monitoren.

De onderzoekers denken ook dat vleesverwerkers de prestatie van pluimveehouders met 'big data' beter kunnen observeren. Een toenemende controle over pluimveebroederij, -productie, en -verwerking kan de productiviteit en winstgevendheid doen stijgen met 5 procent. Daarnaast liggen voor de landbouw kansen voor het gebruiken van weerinformatie, bodemobservatie met sensoren en analyses op basis van gegevens van diverse landbouwmachines.

Slagingsfactoren

De technologie om een slimmer voedselsysteem te bouwen bestaat reeds, maar de bank waarschuwt dat het zeker niet vanzelfsprekend is dat ze ook zullen slagen. De Rabobank onderscheidt drie factoren die essentieel zijn:

 • Rabo denkt dat een betere verbinding nodig is tussen afnemers en leveranciers die data delen en samen besluiten nemen.
 • Daarnaast moeten investeerders en toezichthouders begrip tonen voor nieuwe technologieën en data-inzet. Nieuwe methodes en technologieën brengen nieuwe risico's en kansen mee, waardoor tijdige nieuwe kaders voor een moeten worden afgesproken.
 • Ten slotte is maatschappelijke acceptatie heel belangrijk. Consumenten maken zich zorgen over genetische modificatie en klonen, over privacy van data, voedselverspilling en voeding. Deze zorgen moeten worden weggenomen.

De consument moet voortaan volgens Rabobank al vroeg worden voorgelicht en betrokken worden bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën, om onbegrip in een later stadium van ontwikkeling te voorkomen.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Heb dertig jaar geleden wel eens gehoord dat er nog voor dertig jaar olie was. Over 10 jaar is blijkbaar het voedsel op. Ik zou tegen de boeren zeggen nog even 10 jaar doorbijten en dan zijn jullie aan de beurt om te cashen. Statistisch gezien is er een behoorlijke kans dat ik dat nog mee ga maken. Verder zou ik zeggen, Rabobank, hebben jullie niks beters te doen dan dit soort rapporten te produceren?

 • farmer135

  Een beetje tekorten is niet zo erg, krijgen we tenminste
  een fatsoenlijke prijs voor de producten.

 • ...............

  Rabo bobo's hebben blijkbaar tekort aan aandacht.

 • info36

  Er is blijvend teveel voedsel getuige de al jaren durende baggerprijzen.

 • g.g

  als er een tekort ontstaat , komt het vanzelf goed.
  De landbouw is dit tekort constant voor geweest , vandaar de relatief slechte marges in de landbouw.

 • polsbroek

  Rabo zorg eerst dat je eigen tent goed draaid

 • Alex63

  Ik denk dat Rabo eerst zelf wat slimmer moet werken en er geen eenheidsworsten van moeten willen maken, je zit het steeds verder afglijden, misschien mag daar wat aandacht naar toe dan deze raporten schrijven die morgen alweer achterhaalt blijken te zijn?! Was het ook niet de Rabo die voorspelde dat de tarwe prijzen duur zouden worden de komende jaren? Nou niks is grilliger dan dat. Ook de suikermarkt hebben ze steeds een mening over, vreemd over hun eigen ook een mening maar steeds terugkerende reorganisatie en dumpen van mensen geeft aan dat ook die weg niet geheel voorspelbaar blijkt te zijn, maar dat het direct weinig vertrouwen oplevert dat lijkt me wel een gegeven!!!

 • bakersfieldblondes1

  Voor de Rabobank maakt het niet veel uit hoe de landbouw er voor staat over 20 jaar,dan zijn de meest slimme boeren al wel weg bij de Rabo.

 • agri2

  En ondertussen is de tarweprijs weer wat gezakt.

 • wimschaap

  liever iets te kort maar ben bang voor toekomst door al dat promoten van minder of geen vlees te eten . dat gaat gebeuren kijk maar naar basis scholen word veel gepromond en aangeraden geen vlees te eten wandt dat is zielig

 • vogel

  Afgelopen zomer een student die een drone uitprobeerde op 30 m boven de veestapel in de wei. Om tellingen te doen en verschil proberen waar te nemen in leeftijds groepen en hier de data voor ontwikkelen.
  Resultaat waren mooie plaatjes en de koeien door de afrastering. Zal wel net zijn als een luchtballon: Ze wennen niet aan het geluid.
  Er is nog een (lange) weg te gaan

 • NammensmaG

  De Rabobank zei tegen een boer, je moet eens bij jezelf te rade gaan of je wel een goed ondernemer bent. Deze boer zat in de klem door de rente swap. Hij sloot zich aan bij het collectief en bezwoor aan zijn familie, ik zal laten zien dat ik een goed ondernemer ben, zodra ik aan mijn financiele verplichtingen heb voldaan ben ik weg bij de Rabobank.
  Deze boer werkt slimmer dan de Rabobank.

 • koppelman

  De landbow moet slimmer gaan werken Dan moet je wel genoeg Boeren [slimme] overhouden om te over leven alleen met techniek kom je er niet Nederland gaat kapot aan alle regels Dat is de opzet ook van verschillende groeperingen Er moet veel meer dierljke mest gebruikt worden om een goed en gezond produkt te bljven produceren en de grond in goeie conditie tehouden

 • francois xavier

  toen ik begon te boeren (48j geleden)maakten ze ons wijs dat tegen 2000 er te weinig voedsel zou zijn en de prijzen de pan uit zouden swingen! ze hadden gelijk , de prijzen staan super hoog maar niet ten gunste van de boer. en zo zal het blijven.

 • AD AKKERMANS

  Tis geen boerenbelang om heel de wereldbevolking te voeden,dus

 • verzekering

  T'is als journalist natuurlijk gemakkelijk scoren als je iedere morgen het laatste Rabo nieuws op je bureau krijgt.
  Overnemen die info , naam eronder en hup de Boerderij in.
  We slaan geen aflevering over.
  Zitten we daar als trouwe lezer op te wachten

 • John*

  als boer worden we pas betaald als we collectief ons werk niet goed doen (NET TE WEINIG PRODUCEREN DUS)

 • sieko

  slimmer werken wordt in Nederland afgestraft met strengere regels vanuit overheid/lto

 • info48

  Getuige de bestaande honger in de wereld word er te weinig geproduceerd......en de boer krijgt rot prijzen.....wat is er dan mis?????.....de boer VERKOOPT niet maar wacht gedwee wat ze krijgen.....en dat is te weinig!!!!...dan gaan ze met z'n alen tegen elkaar klagen en alles en iedereen de schuld geven maar vooral niet het initiatief nemen om hun producten te aan VERKOPEN.

 • aal

  Volgens wereldwijd hoofd Food & Agri Fred van Heyningen moet vooruitgang vooral worden gezocht in een slimmer mondiaal voedselsysteem. Is het een idee dat hij binnenkort met de agrariërs in Nederland gaat praten en bedrijfsbezoeken af gaat leggen? Wellicht leest hij het boerderij log ook.

 • Sligo


  Voedselprobleem is binnen 1 a 2 jaar opgelost !, heel simpel geef de producenten fatsoenlijk geld voor hun producten, waar ook ter wereld. ......maar dat kan niet ,,,,,waarom ?

 • Snel

  Boeren zijn slim genoeg maar de Rabo rijd ons in de wielen. Rabo kan altijd voor uit kijken en prognoses afgeven. Ze zagen dus ook aankomen dat in een al volle mestmarkt nog meer mest zou komen als `t melkquotum er af zou gaan. De varkensmest werd al uit de markt gedrukt de laatste jaren. Maar nee, er werd alleen maar aan eigen belang gedacht, geld verstrekken aan rundveehouders om nog maar meer koeien ( lees Mest) te houden. Deze extra mest verhoogde de afzet kosten voor de varkenshouders nog een keer en brengt hun in liquiditeitsproblemen. Links een rundveeboer geld verstrekken en rechts een recht een varkensboer in bijzonder beheer drukken of failliet laten gaan. Is dit nu sociaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen waar jullie zelf de mond altijd zo vol van hebben. Rabo jullie zijn mede verantwoordelijk voor de misère op de Nederlands markt.

 • peter1939

  laat ze eerst de rente es omlaag doen voor boeren en de prijzen moeten eerst omhoog...als we dan met z'n allen slim zijn gaan we niet meer produceren.....

 • Snel

  aanvulling op snel 20/10,alle banken zijn verantwoordelijk niet alleen Rabobank.

 • agpros

  "Slim" is slank in het Engels. De RABO wil dat we als boeren slanker worden. Dat lukt vast wel met deze prijzen.

 • De Waard

  Er is teveel?????
  400 miljoen mensen op de wereld lijden honger.

  Kostprijs moet omlaag.....Hoe dan??
  En wat is kostprijs; zit daar al een inkomen voor de boer in?

  Wat is zielig?? Ook al zo.n modewoord. Alles is tegenwoordig zielig.

  vragen, vragen , vragen

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.