Home

Nieuws 28 reacties

Loonwerker lijdt onder geldnood veehouder

Doetinchem – Loonwerkers voelen de malaise in de melkveehouderij. Melkveehouders wachten langer met het betalen van rekeningen. Dit bevestigen de branchevereniging voor loonwerkers Cumela en accountantskantoren.

Wie de rekening van het maishakselen van vorig jaar nog niet heeft betaald, moet vaak eerst dokken voordat de loonwerker met de hakselaar het land opgaat. Hetzelfde geldt voor wie mais op stam betaalt via een loonwerker; eerst betalen dan hakselen.

Zorgen over betalingsgedrag melkveehouder

Cumela ziet dat bij hun leden rekeningen langer onbetaald blijven. Michiel Pouwels, directeur belangenbehartiging bij Cumela Nederland: "Er wordt trager betaald. Ik hoor van loonwerkers dat zij zich zorgen maken over het betalingsgedrag bij melkveehouders." Ook accountantskantoren met loonwerkers als klant zien dat de debiteurenstand van haar klanten oploopt. René Frazer, accountmanager bij Accon AVM: "De tendens is dat er nu trager betaald wordt, vergeleken met toen de melkprijs goed was."

Ook accountantskantoor Countus bevestigt het beeld dat loonwerkers langer moeten wachten op het geld. "De factuurmappen bij loonwerkers worden dikker", zegt Henk Lassche, directeur agro advies bij Countus voor de regio Noord. "Wij zien dat betalingen achterblijven. Wie het maishakselen van vorig jaar nog niet betaald heeft, moet eerst betalen. Dit komt incidenteel voor. Loonwerkers kunnen niet voor bank spelen." Volgens Lassche zijn loonwerkers extra op hun hoede, omdat de komende maanden geen verbetering te verwachten is van de melkprijs.

Betalingstermijn richting drie maanden

Een rondgang langs twintig loonwerkers in heel Nederland leert dat het gros te maken heeft met oplopende betalingstermijnen. Velen wijten dit aan de lage melkprijs. Eerder werd de rekening binnen een maand voldaan. Die betalingstermijn is nu opgelopen naar twee tot drie maanden. Uitschieters naar zes maanden komen ook voor.

Geruchten gaan te ronde dat er loonwerkers zijn die een voorschot willen hebben van een melkveehouder, alvorens begonnen wordt met hakselen. Geen van de benaderde loonwerkers kon dit bevestigen. Wel dat zij meer moeite moeten doen om het geld binnen te krijgen, zoals loonbedrijf Wierenga in Roodeschool (Groningen). Zij hebben soms te maken met een betalingstermijn van een half jaar. Het bedrag dat openstaat is gemiddeld rond de €10.000 tot €15.000.

'Eerst betalen, dan hakselen'

Loon- en kraanverhuurbedrijf Sjef Houtenbos in het Noord-Hollandse Schagen ziet eveneens de betalingstermijnen langer worden. Transport- en Loonbedrijf van Kuijk in Helvoirt (Noord-Brabant) ziet hetzelfde gebeuren, maar maakt met melkveehouders duidelijke afspraken, aldus mede-eigenaar Coen van Kuijk. "We moeten misschien iets langer wachten, maar mogen niet mopperen. We moeten wel meer moeite doen om het geld binnen te krijgen. Wie bij ons mais koopt moet eerst betalen. Dan pas gaan we hakselen", aldus Van Kuijk.

Een groot loonbedrijf in Drenthe die niet bij naam genoemd wil worden, merkt duidelijk dat melkveehouders meer tijd nodig hebben om rekeningen te betalen. Ook ziet de loonwerker dat melkveehouders minder mais bijkopen. Een enkele die dat wel doet, vraagt om in termijnen te betalen. Een loonbedrijf in Twente die eveneens niet met naam genoemd wil worden zegt dat trage betalers nog trager worden met betalen.

Bij de bank aankloppen

De betalingsproblemen in de melkveehouderij worden veroorzaakt door meerdere factoren. Hoofdoorzaak is de lage melkprijs. Daarnaast hebben veel melkveehouders flink geïnvesteerd in stallen en/of grond om na einde melkquotering flink meer koeien te gaan melken. Lassche: "Wij krijgen signalen dat er een ongekend hoog aantal financieringsaanvragen liggen bij banken, vanwege extra liquiditeitsbehoefte."

'Agrarisch Nederland' betaalt goed

De agrarische sector scoort het best als het gaat om betaaltermijnen tussen ondernemingen. Afgelopen vrijdag maakte minister Kamp (Economische Zaken) een onderzoek bekent hierover. In 2014 was de gemiddelde betalingstermijn in de agrarische sector bijna 26,5 dag. In sectoren, zoals industrie en transport was dat respectievelijk ruim 29 en ruim 28,5.

Het nationaal gemiddelde betalingstermijn was in 2004 bijna 43 dagen. Tien jaar later is dat gedaald naar 36,5 dag.

Laatste reacties

 • kleine boer

  En het is zo goedkoop de loonwerker alles laten doen ze komen bijna voor niks kun je zelf geen machine voor aanschaffen zeggen ze dan nu snap ik waarom niet.... Moest de veehandelaar of melkfabriek eens doen laten wachten op geld dan was de wereld te klein.....

 • @meelmuisje

  In de Eifel en in Luxemburg is het de laatste jaren al eerst betalen, dan pas komen... Is ook te begrijpen, een Loonwerker is geen bank. En bij de "Wij staan altijd voor u klaar" banken hoeven steeds meer boeren niet meer aan te kloppen...

 • Barneveldsei

  Wat een onzin, je betaald gewoon de rekeningen op de datum die op de factuur staat.
  Wat een watjes zijn die melkvee houders. Dachten zij dat ze ze meer zijn dan andere ondernemers in de agrarische sector. Sorry hoor hou gewoon de kaken opelkaar en wees ook nu flink.

 • Larscas92

  als de centen niet op de rekening staan, kun je ook niet betalen @barneveldsei
  en een investering is vaak niet terug te draaien zoals grond/gebouwen
  heeft dus niets te maken met flink zijn

 • hooghoes

  Loonwerkers moeten boeren op een zwarte lijst zetten die niet betalen .

 • porky01

  Het is gewoon lastig als je de betalingen er niet door kunt drukken. Je wilt het graag, maar als de middelen er niet zijn word het lastig. Zo wat bij financieren is ook vaak niet mogelijk. Met de loonwerker heb je vaak een innige band, die word er daardoor niet fijner op!!!!

 • massy

  Wordt het niet eens tijd dat we als boeren de rekening naar de melkfabriek en de slachterij gaan sturen want daar zit het grote probleem van de agrarische sector het is toch van de zotte dat wij onze producten mee geven en dan maar zien wat we er voor krijgen of zie ik het verkeerd.

 • jbb

  Vooral de laatste zinnetjes zijn belangrijk , de gemiddelde Nederlander-bedrijf lees samenleving gaat erop vooruit , de boer achteruit , ...

 • DeBuurman

  Weer een mooi voorbeeld van het handelen van onze grote Retailers, het enige wat telt is de prijs. €0,10 meer en we hebben een boel minder van dit soort ellende.

 • reimert

  Voor even dan, want dan zal over een poos de kostprijs ook weer 0,10 cent gestegen zijn, want daar word dan weer op geinvesteert, hoe hoog de melkprijs ook is, als het zakt komen er problemen.

 • DeBuurman

  Investeren is noodzakelijk om ook in de toekomst te kunnen blijven produceren, en als het even kan duurzaam investeren, daar hoort dan een reeële kostprijs + tegenover te staan.

 • koeien10

  de boeren hebt het vlees veur de roeten en zelf de botten op het bord.

 • Mozes

  Ik hoorde net afgelopen zaterdag dat een grote loonwerker bij ons in Twente van een groot aantal boeren eist dat ze eerst de achterstallige rekeningen betalen, het maishakselen vooruit betalen, en dan pas wordt de mais gehakseld.

 • Bert Roeleveld

  De kostprijs volgt de melkprijs is mij de laatste jaren opgevallen

 • KGB

  Loonwerker moet al voor een laag uurtarief en veel uren maken om de kost verdienen en dan ook nog te laat of niet betaald worden. Ik sprak laatst een loonwerker die vertelde dat zijn varkenshouderklanten over het algemeen beter betaalden.

 • oorspronkelijk

  solidariteit geeft een gevoel van herkenning
  ik ben niet de enige, die maar net rond kan komen.
  maar als je mensen c.q. bedrijven moet laten wachten op hun centen een vreselijk ongemakkelijk gevoel. Sterkte

 • erwinvaneijk

  als de boeren naar de winkel gaan moeten ze ook betalen bij de kassa. dus de loonwerker gewoon betalen anders niet bellen.

 • agratax2

  We kunnen de retail wel weer de schuld geven, maar zij doen niet meer dan van hen gevraagd wordt, "De goedkoopste producten in het schap leggen". De consument kijkt niet of het product Made in Nederland is of Made in verweggistan. De consument verwacht de laagste prijs garantie. Voor dit finaciele boeren probleem is maar 1 schuldige aan te wijzen en wel onze "Onvolprezen" Vrije Wereld Markt, die geeft verweggistan met lage kosten een vrij ingang tot onze markt en bepaald zo onze opbrengstprijs. Een opbrengstprijs die niet in verhouding staat tot onze productiekosten. Dit systeem zal het niet lang meer volhouden als de boeren, de bodem van de keten, zijn leveranciers niet meer kan betalen en daarmee valt de hele toelevering om en met hen de rest van de landbouw keten. Den Haag en Brussel zullen zoals altijd pas ingrijpen als het water ons aan de lippen staat.

 • farmer4life1

  Hahaha, die barneveldsei.wat jij achter je huis hebt is een miljoen waard. Wat melkveehouders achter hun huis hebben staan misschien wel 5 miljoen. Zal toch iets van rendement moeten opleveren om de rekeningen te betalen.

  Dit jaar is de climax van de melkveehouders. Alle potentiële stoppers staan nu te lachen. Over 10 jaar verkopen jullie de boerderij.

  Het is gewoon een slechte melkprijs, klaar. Hopen dat de markt meer balans vindt. China produceert 4% meer melk. Met een melkprijs boven de 40 cent.

  VS krijgt 34 cent. Zijn ook prijzen waar ze daar net de broek mee kunnen hoog houden.

  De melkprijs gaat wel weer omhoog. Maar het zal een lange adem nodig hebben. Over circa een half jaar dan zitten we wel weer boven de 34 cent. Dan hebben we er bijna anderhalf jaar onder gezeten.

 • groot731

  jaren in bestuur van een wtv gezeten, in moeilijke tijden geven heel veel boeren aan het maishakselen te betalen als de toeslagrechten uitbetaald werden en als ze verder maar äan zijn met de betalingen is het meestal geen probleem als het maar aangegeven wordt...ken ook wel verhalen van akkbouwers die het bemesten van vorig voorjaar nog moeten betalen als de nieuwe mest er al weer inmoet,

 • landboer

  Allemaal verhalen ,niemand weet hoe het echt is ,zal nog wel een beetje meevallen!

 • veldzicht

  En de overheid maar doorgaan met kostbare eisen stellen,
  als of al die boeren een geldboom hebben staan waar je naar behoefte aan kan schudden.

 • John*

  met slecht betalen heb je vooral jezelf. tijdens t maken van afspraken voor t komende jaar sta je als goede betaler veel sterker om lagere tarieven te bedingen.

 • daan1908

  Het wordt nog veel gekker , geen enkele loonwerker mag straks nog snijmaïs leveren aan veehouders , ze moeten binnenkort allemaal DEELNEMER zijn voor SECURE FEED .

 • 123456789

  Laten alle boeren drie weken lang, niets meer leveren, dan weet heel Nederland, dat ze niet zonder deze hardwerkende mensen kunnen.
  De prijs van de melk voor een jaar vastzetten, ieder geval boven de 40 cent, de consument betaalt iets meer, want er zijn nog steeds loonsverhogingen bij de consument, en melkprijsdalingen bij de melkveehouder.
  Er zou nog meer te noemen zijn, misschien een volgende keer.

 • alco1

  Dat niet leveren kun je nog niet met je buurman overleggen.
  Wel een beetje nuchter blijven 123456789.

 • eg wel

  @123456789,
  Hoe hoog word de schade bij de zuivelindustrie/coöperatie en hoeveel melkveehouders kunnen nu nog 3 weken melkgeld missen? We wachten op je volgende keer.

 • 344412

  Als ik het artikel goed begrijp, valt het best meeen betaald de meerderheid keurig op tijd. De trage betalers zijn altijd dezelfde, melkprijs hoog of laag.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.