Home

Nieuws

Aantrekken eurokoers helpt Britse boeren

Londen – De waarde van de euro is de afgelopen maanden toegenomen en dat pakt goed uit voor boeren in EU-lidstaten die de euro niet gebruiken.

De boeren krijgen in bijvoorbeeld ponden, kronen of zloty's hogere directe betalingen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) uitbetaald. Daarnaast verdienen ze meer aan de export.

Euro meer waard

Volgens EU-regels wordt de wisselkoers voor directe betalingen elk jaar vastgesteld op 1 oktober. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de officiële koersen zoals de Europese Centrale Bank die registreert. Sinds 1 oktober 2014 is de euro ten opzichte van de meeste munten binnen de EU gestegen. Nog het sterkst ten opzichte van de Zweedse kroon.

Zweden profiteert het meest

De Zweedse kroon is nu 2,9 procent minder euro's waard dan op 1 oktober 2014. Dat betekent dat boeren dit jaar voor de in euro's afgesproken directe betalingen meer kronen krijgen. De Polen profiteren eveneens want hier is de zloty 1,6 procent in waarde gedaald terwijl voor Bulgarije de koers is vastgeklonken en Kroatië, Hongarije en Roemenië de plussen klein zijn.

Britten opgelucht

Vreemde eenden in de bijt zijn het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië. Ten opzichte van vorig jaar zijn de waarden van de Tsjechische 'koruna' en het Britse pond toegenomen. Het Britse pond won zelfs 5 procent aan waarde. Toch zal ook in deze landen opgelucht adem worden gehaald. In juli stond het pond nog 10 procent in het groen ten opzichte van 2014 en 16 procent ten opzichte van 2013.

Betere exportpositie

De wisselkoerssprong van de euro in de laatste maanden verzacht de pijn. De meeste niet-eurolanden in de EU kunnen door een sterkere euro ook profiteren van een sterkere concurrentiepositie. Het wordt voor afnemers in de 'Eurozone' relatief goedkoper producten uit deze landen aan te trekken. De directe betalingen worden gedaan tussen december 2015 en mei 2016.

Uiteindelijk bedrag kan een stuk lager zijn

Adviseurs waarschuwen de boeren in Groot-Brittannië wel dat het uiteindelijke bedrag aan toeslagrechten door de invoering van het nieuwe systeem nog een stuk lager kan uitvallen vergeleken bij vorig jaar. Met name boeren in vlakke, lager gelegen gebieden die geen recht hebben op extra toeslagen kunnen daarvan de dupe worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.