Home

Nieuws 2 reacties

VVD dreigt PAS te blokkeren

Spanbroek - De VVD zal tegen het nieuwe ammoniakbeleid PAS stemmen als er geen generieke ontwikkelingsruimte voor de veehouderij vastgelegd wordt in de wet en de ontwikkelingskansen niet eerlijk worden verdeeld.

Dat stelde Tweede Kamerlid Helma Lodders maandagavond tijdens een studieavond van de melkveehoudersvakbond NMV in het Noord-Hollandse Spanbroek.

De veehouderij moet 10 kiloton ammoniak terug in uitstoot. Om dat te compenseren is 5,6 kiloton aan ontwikkelingsruimte toegezegd. Deze is volgens Lodders echter niet in de wetsvoorstellen opgenomen. Zij vreest dat daarmee structuurbeleid gaat worden ingevuld, bijvoorbeeld eerst ammoniakruimte bieden aan biologisch producerende bedrijven. "Eerst biologische bedrijven ruimte geven? Nee, alle bedrijven moeten ruimte krijgen."

Naast de zekerheid van ontwikkelingsruimte is het voor de  VVD-politica een hard gelag om een ammoniakwet vast te stellen die niet gestoeld is op kennis maar op inschattingen. "Eerst meten, dan weten. Je kunt beleid niet funderen op aannames zoals hier dreigt te gebeuren.

CDA'er Jacco Geurts is het op dat laatste punt helemaal met Lodders eens. "We zouden nooit belastingwetgeving vaststellen op basis van zoveel onzekerheden als nu bij de PAS dreigt te gebeuren." Ook Geurts dringt aan op betere onderbouwing van het beleid. Maar om de PAS af te schieten gaat hem nu te ver. "Het ammoniakbeleid is een gedrocht geworden. Het is gebouwd op een heel slecht fundament, maar  je moet eerst wat anders bouwen voor je dit slopen kunt. Anders komt er een heel lange periode waarin geen vergunningen kunnen worden afgegeven."

Laatste reacties

  • alco1

    Boycotten die hele bende.
    Aannames zijn allemaal richting de natuurfreaks.

  • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.