Home

Nieuws

VS: landen houden handelsdeals in gijzeling

Washington – Een nieuwe wereldhandelsdeal moet er toe leiden dat ontwikkelingslanden en rijke landen toenemend gelijk worden behandeld op het gebied van landbouwsteun.

De wereldhandelsorganisatie WTO moet voorkomen dat landen die dogmatisch tegen handelsliberalisering zijn, een deal tegenhouden. Dat schrijft handelsvertegenwoordiger Michael Froman van de VS in een opiniestuk voor Reuters.

Froman's commentaar komt niet toevallig bij de start van het World Economic Forum in Davos, waar wereldleiders en topmannen en -vrouwen van bedrijven en non-gouvernementele organisaties (NGO's) elkaar ontmoeten. Froman waarschuwt dat een beperkte deal over het vereenvoudigen en standaardiseren van douaneprocedures een korte opleving blijft als ze niet wordt opgevolgd door een nieuwe start van de zogeheten Doha-onderhandelingen die tot een WTO-deal moeten leiden.

Volgens Froman moeten onderhandelaars rekening houden met de 'tektonische verschuivingen' in de wereldwijde economie. Opkomende economieën worden economisch steeds sterker en dat betekent wat Froman betreft dat binnen een WTO-deal niet langer met twee maten gemeten mag worden – bijvoorbeeld wat betreft landbouwsubsidies.

Froman zegt dat de VS nog altijd een ambitieuze deal na te streven. Wat betreft het landbouwdossier moeten alle onderwerpen op tafel komen, vindt Froman, die denkt dat mogelijk niet alle lidstaten hiermee akkoord gaan. In dat geval moet een formule worden gevonden die het mogelijk maakt zonder dwarsliggers het proces verder te laten gaan.

De Doha-onderhandelingen zijn in 2001 gestart en hadden al na een paar jaar afgerond moeten zijn. Voor een akkoord moeten alle leden voor stemmen. De VS en India bleven het oneens over de mate waarin ontwikkelingslanden hun boeren toch mogen blijven subsidiëren. De Doha-ronde ligt sinds 2008 zo goed als stil.

Of registreer je om te kunnen reageren.