Home

Nieuws 128 reacties

Thieme keert zich tegen biologische veehouderij

Bussum - Partijleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft zondag felle kritiek geuit op de biologische veehouderij. "Ook in de biologische veehouderij zijn nog steeds significante welzijnsproblemen", zei ze.

Daarmee verwees ze naar de stierkalveren in de melkveehouderij die naar mesterijen gaan en naar eendagshaantjes die ook in biologische leghennenhouderij overbodig zijn en versnipperd worden.

"Varkens in modderpoelen, dat is geweldig", zei ze. "Maar we kunnen de wereld niet voeden met biologisch vlees. Dus die biologische houderij is de uitzondering voor wie echt niet zonder vlees meent te kunnen."

Thieme is na twintig jaar 'gewoon' vegetariër te zijn geweest, sinds kort veganist. Productie van voedsel via dieren noemt ze 'verspilling'. "We moeten inzetten op plantaardige productie." Vis is evenmin een alternatief, vindt de politica. De visproductie noemt ze 'wreed en grootschalig'.

Thieme sprak bij de presentatie van het boek 'Meat the Future', een uitgave van de Nicolaas Pierson stichting, het wetenschappelijk bureau van haar partij. Centraal thema daarin is de opvatting dat veehouderij een inefficiënte manier is om voedsel te produceren.

Laatste reacties

 • Ad7

  Vegetariërs zijn per definitie tegen elke vorm van veehouderij, we hoeven als veehouders dus alleen maar op kritiek van zulke figuren te rekenen, en dus elke dialoog die we aangaan is bij voorbaat al zinloos, want er zal nooit en te nimmer instemming komen voor veehouderij op welke welzijnsvriendelijke manier dan ook!!

 • a van Gerwen

  Vorige week hebben we meegemaakt waar extremisme toe kan leiden. Thieme is op haar gebied ook een extremist, griezelig dus. Extremisten verleggen steeds hun grenzen van tolerantie blijkt maar weer.

 • BO(skabout)ER

  zonder dieren geen mest. Zonder mest geen gewas. Zonder gewas geen voedsel.

 • nedviand1

  Preken voor eigen parochie, geen nieuws dus wat het verhaal van mevr. Thieme betreft. Promo in de Tweede Kamer voor de bizz van haar man dhr. Jaap Korteweg. Het is geen andere parlementariër gegeven om op een dergelijk slinkse wijze voor de eigen portemonnee in het nieuws te komen.
  Pieter J. den Ouden/ HEERDE.

 • alco1

  Het is de hoogste tijd voor een kiesdrempel.
  Voor een actie partij als Wakker Dier kun je zoiets nog een keer tolereren.
  Maar voor kamer leden die ook verantwoordelijkheid hebben over Zorg, veiligheid en ga zo maar door, is dit niet te accepteren.

 • agratax2

  Ad7. Vegetariers zijn per definitie niet tegen dierhouderij zoals de overheid bedrijft in de Oostvaardersplassen. Ze zijn tegen dierhouderij op de boerderij, want die is per definitie dierontwaardig en dient maar 1 doel, het kapitalisme. De OVP methode is wetenschappelijk onderbouwd met alleen geldelijk gewin voor de ambtelijke sector (duur betaalde hobbyisten) en dus toegestaan.

 • leftturn

  wel een eerlijk verhaal van thieme. gewoon tegen elke vorm van dieren opeten en niet rusten totdat elke vleeseter opgepakt is. dit is het ware gezicht van de dierenpartij.
  ik heb een hekel aan diverse groenten, ben een echte vleesliefhebber, maar heb nog nooit iemand verboden groenten te eten. lijkt er toch op dat een vleeseter dus socialer is ingesteld dan een veganist. tijd voor een onderzoekje van mevr Vonk?

 • dhvanmeerveld

  Het feit dat ze pas sinds kort veganist is, geeft aan dat het ze er niet veel van snapt.
  Leren schoenen kopen of melk drinken kan niet zonder dat dit met vleesproduktie gepaard gaat.
  Een vegetatarier denkt dus niet goed ma.

 • alco1

  Thieme's veganisme betekend ook geen melkkoeien meer in de wei.
  Zielige mensen waardoor er weer gestroopt moet worden om de natuur te reguleren. Synthetische kleding met al zijn milieuvervuilende productie zal zegevieren.
  Is er nou niemand die zo'n trut de ogen kan openen.

 • J@gertje

  Er is een dankbare taak voor Thieme weggelegd.
  Nederland telt, volgens wikipedia, ongeveer 16000 veganisten.
  Ze hoeft er dus nog maar 16.984.000 te bekeren.
  Katten honden en andere vleesetende huisdieren niet meegerekend natuurlijk.
  Wat het veganisme betreft behoren dieren op geen enkele manier door mensen geëxploiteerd te worden, hetgeen erop neerkomt dat ze hun natuurlijke vrijheid houden of (terug) krijgen.

  Het zal dus een mooi rommeltje worden nadat iedereen door Thieme bekeerd is.

 • Mozes

  Het houden van een hond of kat in de stad wordt door veganisten niet afgewezen, ook al leven deze dieren net zo onnatuurlijk als een kip in een legbatterij. Het gaat bij veganisten dus niet om de soorteigenheid of natuurlijke behoeftes van het dier maar om de motivatie waarmee het dier gehouden wordt. Wordt het dier gehouden vanuit een commerciëel belang (ook als het biologisch is) wordt dit gezien als moreel verwerpelijk wat wordt vertaald als slecht dierwelzijn.
  Wordt het dier gehouden vanuit een motivatie van belangeloze zorg, gelijk aan ouders tegenover een kind, wordt dit gezien als moreel correct en wordt dit vertaald als een goed dierwelzijn.

  Het gaat bij veganisten dus niet om het dier maar om de houding van de mens tegenover het dier. Dit dient gelijk te zijn aan de houding van ouders tegenover een kind.

 • geitenboertje

  Misschien interssant om te weten dat haar vriend (man) direkteur is van een vleesvervangende keten. Belangenverstrengeling ??????

 • johannetje

  <>
  <>
  Het is nog veel mooier. Ze is geloofsgedreven. Alles wat met benutting/gebruik van dieren te maken heeft past niet in dit geloof.
  Sektegedrag. Vrouwtje van Trosradar zit bij de zelfde club, net als haar man, eerste kamerlid Kofferman.

 • @meelmuisje

  Meat Thiemqaida...

 • vandenbrandcv1

  stierkalveren gaan naar de mesterij. konden beter gelijk nuchter geslacht worden net als 50 jaar geleden??????? 40 jaar geleden zijn de boeren met KISTKALVEREN begonnen om te mesten. hadden minder medicijnen nodig, omdat ze beter apart verzorgt konden worden, minder besmettingen onderling. nu zijn we weer zo ver dat de lichte vaarsjes niet geschikt blijken te zijn voor de mesterij!!!!!!!!! ieder geval bedankt dierenbescherming en aanhang voor u bemoeizucht. volgens mij weten de boeren zelf wel het beste hoe ze vee moeten verzorgen in de loop van jaren.

 • Ties S

  ach ja...... er lopen meer gekken los dan dat er vast zitten..... alleen dat en zoveel mensen achter zo'n geitenwollen milieu extremist aanhollen... dat is om je meer zorgen om te maken.....

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • super

  Ik denk dat thieme wat Alzheimer's aan het krijgen is,ze spreekt een beetje wartaal

 • Elevage

  ze is sinds kort veganist. De volgende stap is helemaal niet meer eten, vraag is alleen wanneer ze dit geloof wil gaan aanhangen. Liever vandaag dan morgen denk ik.

 • denengelsen

  Lampie
  Laat Thieme maar haar gang gaan en veganiste worden. Hoe extremer ze wordt hoe ongeloofwaardiger. Haar probleem lost zich vanzelf op.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • bertes

  haar man is biologische akkerbouwer, en ontvangt maar wat graag varkens mest. anders komt het niet goed met het bodem leven. en wat die dan vervolgens oogst, maakt hij Vega burgers van. kassa.

 • alco1

  Het zijn politieke mensen die niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is.

 • LUCTOR

  @alco1 Ze kijken wel degelijk verder dan hun neus lang is kijk in reactie#13 dit soort mensen sluit zich bij deze organisaties cq geloofsgemeenschappen aan voor hun eigen gewin.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • m.en.mh.miedema

  If you hate farmers, stop eating!

  Ik heb m niet zelf bedacht, maar het is een van de beste spreuken die ik ken.

 • alco1

  #24 is een reactie op #23

 • joohoo

  Veganist ha ha alleen naar de buitenwereld.Iemand die de veehouderij in zo kwaad daglicht steld is geen vegetariers. Uit literaire studies blijkt dat deze mensen de aanjagers zijn van de gentechniek. Bedrijven als monsanto maken hier dankbaar gebruik van!.

 • veldzicht

  Zelf walg ik van dat mens,toch zeg ik laat ze daar maar lekker zitten bij
  die dierenpartij,stel je voor dat een normaal mens het overneemt gaat die partij nog groeien ook,die Thieme neemt toch niemand serieus.

 • ikkethuis

  Hoe zouden deze mensen staan tov hun eigen troeteldieren, die ze wel vlees voeren?? terwijl ze zelf op een wortel bijten? RAAR.

 • Sjarlie

  Zelfs in de pilletjes of medicijnen die marianne slikt zit gelatine,dierlijk materiaal dus GEEN VEGANIST !

 • koestal

  Ze is van de Partij van de Knuffeldieren,hoeven ook niet geslacht te worden

 • Spruit12

  'het wetenschappelijk bureau van haar partij'. Een wetenschappelijk bureau van deze partij kan je geen wetenschappelijk bureau noemen, maar eerder een clubje mafkezen zonder inzicht in de werkelijkheid.

 • Spruit12

  Nog even iets. Ze is getrouwd met de vegetarische slager. Als je z'n afkeer hebt van vlees noem je jezelf toch geen slager, die vegetarisch vlees verkoopt. Kan je jezelf nog meer voor een onbetrouwbaar iemand voor schut zette.

 • denker123

  Bijna de helft van het wereldakkerbouw areaal is ongeschikt voor akkerbouw en tuinbouw,[veengronden,bergweiden, gronden die niet bewerkbaar zijn door te veel stenen]. Dus deze gronden zijn alleen geschikt voor grasland voor grazing en voederwinning voor dieren, Of gaat Thieme als leider van de partij voor de dieren ook gras eten,om hongersnood te voorkomen???.

 • Marco22

  Ik kan dit niet los zien van de vegatarische slager (haar man) meer wind in de zeilen te blazen. Belangen verstrengelaar alom. Gelukkig staat de Pvdd op winst van 5 zetels in de peilingen. En zal steeds meer kritisch benaderd worden.

 • Marco22

  Grappig is ook hoe zij om gaat met kritiek. Onlangs heeft ze alle volgers op twitter die een al een beetje kritisch waren geblokkeerd. Niet het debat aan gaan maar gewoon negeren. Zo kennen we de linkse arrogante Pvdd weer.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • ohzo

  Vegetarisch vlees bestaat niet. Soja rommel is geen vlees, maakt niet uit in welke vorm je het bakt. Een vegetarische slager is een akkerbouwer die koken kan. Niet meer en niet minder!

 • Zuperboer

  @Johannetje: Juist dit is haar drijfveer: Het 7e dag Adventisme een gevaarlijke sekte uit de USA. De AVROTROS en de tweede (democratische) kamer bieden een platform aan een medogenloze sekte#WACO

 • PIETER123

  Monsanto gaat nu ook fiks in de buidel tasten om iemand zo tot deze uitspraken te kunnen verleiden.Wist niet dat de propaganda machine van de partij wat problemen had.Gentech vrij is toch uniek voor de biologisch landbouw vooral de relatie met allergie aanvallen bij kinderen en mensen.(The future of food). Er zullen wel meer aanvallen komen uit onverwachte hoek.

 • japke33

  helemaal niets meer eten, dat is de oplossing! (Voor haar dan he, wij eten lekker door ;))

 • AmMy Consultancy

  Ben ik het eens met Thieme, neen. Kunnen er nog veel verbeteringen plaatsvinden, ja. Lees ik hierboven veel reacties welke ik extreme vindt, ja. Na het geen afgelopen week plaatsgevonden heft zou je denken dat een ieder eerst nog even leest wat hij schrijft, niet dus. Het is bij de meeste zwart of wit terwijl er ook nog vele tinten grijs zijn.

 • LUCTOR

  #43 Zouden deze grijze tinten vandaag ingekleurd worden zodat een ieder hier mee leven kan komen dit soort partijen en mensen als M T met nieuwe argumenten. Zouden ze dit niet doen hebben ze geen bestaansrecht meer, zodat ze afhankelijk worden van bijvoorbeeld het inkomen van de vegetarische slager ze weten dat hun levensstijl ver achter uit zal gaan in het geval van M zal dit mee vallen haar wacht een riante wachtgeld regeling maar om bestaansrecht te creëren zullen ze steeds op nieuw met argumenten en wetsvoorstellen komen.
  Zij gebruiken de dieren om zelf riant te leven.

 • veldzicht

  Des te meer reden om dergelijke partijen en actiegroepen te negeren en laten kletsen,wat je ook doet maakt niet voor die lui de veehouderij moet gewoon het land uit.Het enigste wat je kan doen is goed voor je dieren
  zorgen,maak dat alles er schoon en verzorgt uitziet en ga met 'normale'
  mensen de discussie aan om aan te tonen dat de veehouderij helemaal
  niet zo verschrikkelijk is en slecht voor het milieu als die groeperingen doen geloven.De PvdD begint nu toch echt wel ISIS trekken te krijgen
  niet vegetarier maar het veganisme dat is het ware geloof.

 • l coumans

  ja bertes #23 en met geld toe 2x kassa

 • Burnetti

  Een Nederlandse vrouw die gebruikmaakt van haar recht op vrije meningsuiting wordt hier verkettert, verwenst en erger. Ik ben het niet eens met Thieme maar ze heeft haar recht net als elke Nederlandse agrarier. Vele tinten grijs!

 • veldzicht

  Juist Burnettie,en als je dergelijke onzin( en Pure Leugens) over de veehouderij uitstrooit dan moet je niet verwachten dat de boeren nog aardig tegen je zijn,wie de bal kaatst kan hem terug verwachten.

 • alco1

  Burnetti. Vrije meningsuiting is heel iets anders dan jennen en liegen.
  Zo zal ook ik nooit gaan lopen met `Je suis Charlie`.
  Je kunt het vrije meningsuiting noemen, maar ik noem het ook jennen.
  Dan kun je de uitspraak van `hondenlul` voor de scheidsrechter in de voetbal wereld ook wel rechtvaardigen, maar gelukkig zijn we daar wel wijzer.

 • Burnetti

  alco1. Dat uitspraken van Thieme je raken en kwetsen, kan ik goed begrijpen. Allemaal emotie. Ze is in overeenstemming met haar partijprogramma ongezouten in haar uitspraken waarbij ze veehouderij niet omarmd. Democratisch recht.
  Ik ben het niet met haar eens. Jullie hebben beide op je eigen manier gelijk.

 • alco1

  Burnetti. Ik hoorde een keer op een video band uitspraken van een geloofs prediking, waarbij het eigen geidealiseert werd en al het andere vernietigd moest worden. Daarmee vergelijk ik Thieme.
  In het eerste geval is het aan niemand zich verheven te voelen boven een ander. Samenleving is gestoeld op verdraagzaamheid.
  En in het tweede. We weten allemaal donders goed dat dieren van veel afval producten, zoals bierbostel, bietenpulp, soya schilfers en gras, veel hoogwaardige voedingsstoffen voor de mens geproduceerd worden.

 • J@gertje

  @Burnetti, Thieme keert zich tegen biologische veehouderij, aldus de tekst bovenaan dit artikel.
  Dit mag volgens jou omdat ze gebruik maakt van haar democratisch recht, en ik denk dat je daar gelijk in hebt.
  Maar....dan mogen wij ons met datzelfde democratische recht ook tegen Thieme keren.
  Toch?

 • PetervanKempen

  Het is de onverdraagzaamheid van deze types die angst imboezemt. Het is het fundementalisme van deze mevrouw die het ergste doet vrezen Het is de voorgaande escalatie van intolerantie en agressie jegens anderen door deze PVDD woordvoerster,die mij laat mobiliseren.
  Het is oorlog met iedereen en alles die anderen hun eigen geloof en gelijk wil opleggen.
  Mevrouw Thieme heeft door deze nieuwe draai zich gekwalificeerd tot gevaar voor iedereen die ooit dacht het haar op vlees vee gebied naar de zin te kunnen maken. Dat kan nu niet meer, dus is praten ook niet meer nodig. Negeren die hap. Gooi er een paar wortels in voor dat vreemd exemplaar van Homo sapiens wat ontkent wat haar gebit van moeder natuur wenst te verwerken. Ze weet het immers beter?
  En: weg met het harmoniemodel of poldermodel naar de middenweg in verantwoorde vlees productie met de PvdD cs, dat is volkomen zinloos .

 • Burnetti

  Jongens, je moet zelf weten waar je je tegenkeert. Ik vind het gewoon niet zo'n verstandige ontwikkeling om zo tegenover elkaar te gaan staan. Komt niks goeds van.

 • alco1

  Wie kaatst moet de bal verwachten.

 • PetervanKempen

  Hoezo, tegen over elkaar gaan staan? Eerder er per ongeluk bovenop, vergeleken met de zwijgend aanwezige meerderheid van 12 miljoen normaal denkende, verdraagzaame en sociale nederlanders van allerlei pluimage en afkomst waarmee we prima zaken kunnen doen.
  Je moet gewoon geen energie meer steken in een klein aantal onnatuurlijk etende mierenneukers met een onzin partij eromheen, die nog niet een procent van de rest van de mensen vertegenwoordigen en geen genoegen met onze eet gewoontes willen nemen. Nee, Thieme heeft zich nu echt definitief gediskwalificeerd als serieuze politica en gesprekspartner.

 • automaat

  Misschien is het verstandig dat we deze groep (PvdD) eens meer eensgezind tegemoet gaan treden op hun propagandavoering en standpunten. Ik bedoel dan van uit de agrarische wereld alsmede voedingsindustrie alsook de normale niet vegetarische nederlander, het gaat hierbij niet alleen om ons dagelijks voedselpakket wat ze willen uitbannen, ook hobbymatige activiteiten als vissen en jagen staan bij hun op het lijstje om geschrapt te worden
  Een organisatie als bv Sportvisserij Nederland heeft hiervoor al menig waarschuwing afgegeven. Het word tijd dat we als gezamelijke organisatie's tegengas gaan geven aan deze partij om duidelijk boven water te krijgen wat hun standpunten zijn en dit helder te maken aan alle stemgerechtigden die Nederland telt. Het is onze taak om met name de jongere generatie hiervan op de hoogte te brengen want onder deze generatie zitten de meeste stemmen van de PvdD. Bij deze groep weten ze met hun standpunten de gevoelige snaar te raken.
  Dus naar mijn mening niet afreageren op deze site, maar de verschillende belanghebbende organisatie's wakker schudden om tot actie over te gaan.

  Een bezorgt agrarisch ondernemer en tevens sportvisser.

 • crisismanager

  eens in je leven heb je een rechter,advocaat of dokter nodig .maar 3 keer per dag heb je een boer nodig.en dat zal heel z'n leven lang zo blijven.wie of wat dat ook wil veranderen .

 • Burnetti

  Mijn 15 jarige dochter op het agrarisch onderwijs is vanaf haar 9e als enig gezinslid overtuigd vegetarisch. Wanneer ik al de reacties hier lees maak ik me zorgen om haar veiligheid met al die boeren om haar heen.

 • alco1

  Burnetti. Wees gerust. Iedereen die hier reageert, respecteert ieders levenswijze. Echter als een bepaalde persoon of groep zijn leugenachtige mening aan een ander wil opleggen wordt er gereageert.

 • crisismanager

  wij hebben hier als boeren niets tegen vegetariers,het is alleen jammer dat de meeste vegetariers op elke hoek van de straat en op internet staan te roepen dat iedereen dat moet doen(puur emotie).en dan heb je nog de extremisten die nog een aantal stappen verder gaan.en extremisme is nooit goed,niet in geloof religie en niet in levenswijze.dat hebben we in het verleden al gezien.

 • koster

  Als je vindt dat je gezondheid er toe doet, dan is vegetarisch worden niet de beste keus. Er is zat keus van vlees van dieren die een superleven hebben gehad. Dus Burnetti als je nog opa of oma wil worden en je dochter op haar beurt ook is het een goede zet om eens op zoek te gaan naar dat supervlees. Kies dan direct voor vlees met een vetrandje.
  Veganistisch worden is helemaal niet slim. Sommige mensen houden het nog verbazingwekkend lang vol, maar je loopt echt serieuze tekorten op en veel veganisten crashen vroeger of later. Thieme is over een paar jaar exit. Dan zit ze ziek thuis op de bank te twitteren met haar laatste volgelingen.

 • koestal

  Typisch voorbeeld van een relnicht

 • Mels

  Burnetti. Heel eenvoudig: zo gauw als jou dochter gaat vertellen dat de rest van je gezin ook geen vlees meer mag eten/vegetarier MOET worden komt je gezin in opstand. Geheid. Dat is exact wat er hier nu gebeurt.

 • Burnetti

  Beste Alco1: lees even terug hoeveel reacties hierboven door de redactie van boerderij zijn verwijderd. Deze zijn niet respectvol. Ik begrijp je verweer maar spreek voor jezelf en niet voor je concollega's.

 • Burnetti

  Beste Koster: Marijke Nooijen maakt met Vair heerlijk vlees. Het smaakt me geweldig.

 • ohzo

  Een vegetarier op een landbouwschool? Gaat ze straks vertellen hoe varkens gevoerd moeten worden om 1,2 kg groei/ dag te verkrijgrn, zodat ze eerder geslacht kunnen worden? Lijkt me interessant..

 • joannes

  Wanneer wordt deze Droomster eens ontmaskerd! Burgers hebben recht op het uiten van hun mening maar niet het recht om een Wereldvreemd dieet op te dringen. Ergens voor kiezen of iets opgedrongen krijgen is het verschil tussen Democratie en Dictatuur. Een Wereld vreemd dieet omdat slecht 5% van de Bevolking Vegetariër is en nog veel minder veganist! Je kan haar letterlijk en figuurlijk een extremist noemen. Die weleens waar niet direct levens bedreigd maar langzaam, want velen verdragen het vegetarische dieet niet, gewoon omdat het onvoldoende opneembare mineralen en vitamines bevat. Het humane spijsvertering gestel is niet op vegetarisme geëvalueerd! Zeker niet in onze samenleving. Niemand weet zeker of ze, die Thieme, echt veganist is, er is tenslotte niemand, ook zij zelf niet die kan bewijzen dat zij geen dierlijk voedsel eet. Ze kan gewoon een Droom voorhouden en verdedigen die haar een geweldig salaris en sterren status opleverd zonder ook maar enig bewijs op credibiliteit. Ontmaskeren die Vrouw!

 • joannes

  @Burnetti, tolerantie van fundamentele extreme ideeën is en worden inmiddels geëxploiteerd door extremisten die zich voordoen als religieuse leiders. Leiders die zwakke geesten manipuleren. Daar Politiek autoriteit aan geven is niet meer of minder dan autoriteit GEVEN en een platform BIEDEN. Met welk recht kan je op een realiteit van 5% onbewezen vegetariërs, een dieet wat zelfs risicovol is ivm het goed balanceren van ingredienten en op zelfs verhongeren wanneer het niet goed verdragen wordt door het lichaam, Politieke autoriteit claimen. Een Politiek die in haar eerste taken het beschermen van de bevolking voor bedreigingen heeft? En dus ook het beschermen tegen Charlatans! <>

 • Burnetti

  Beste Joannes
  Misschien moet je een keer met me mee naar Afrika reizen om samen de niet vleesetende bevolking daar te leren kennen.

  Nemen we Koster mee om hem wat te leren over voortplanting.

 • glaasje

  weg met dat mens wat een veehouder ook doet het is nooit goed thieme zal altijd blijven zeuren ander houd ze geen werk.

 • alco1

  @Burnetti. Waar is dat in Afrika? En waar ze dus ook een respectabele leeftijd in gezondheid bereiken?

 • cornelis 22

  Ik vind die veganisten niet echt rechtlijnig in de leer, ze zouden ook geen plantaardige producten moeten eten die door toediening van dierlijke mest geproduceerd zijn.

 • J@gertje

  Mensen, het is toch zo klaar als een klontje dat Thieme zich niet alleen tegen de biologische veehouderij keert maar tegen de gehele agrarische sector.
  Ze doet er alles aan om haar ideologie aan iedereen op te dringen (lees dwingen).
  Haar voorstel voor de invoering van de vleestax is daar een helder voorbeeld van.
  Ik heb niets tegen vegetariërs en veganisten en respecteer hun overtuiging, maar mag ik a.u.b. nog wel zelf mijn eigen levenswijze kunnen blijven bepalen.
  Als het aan Thieme ligt blijft er geen boer meer over, is onze vruchtbare landbouwgrond begroeid met wilgenopslag, brandnetel en pitrus en hebben wij straks met z'n allen niets meer te eten.
  En daarom moet iedere normaal denkende Nederlander, inclusief vegetariër en veganist zich tegen de ideologie van Thieme keren.

 • alco1

  @Cornelis. Korteweg moet weer met de strontkar door hemzelf getrokken, want werkdieren mag ook niet, langs de huizen voor het ledigen van de strontbakken.

 • koster

  Precies Burnetti ga maar eens goed kijken naar de resultaten van de voortplanting van mensen die onvolledig eten. Daarvoor hoef je niet naar Afrika, kijk gewoon eens naar de kinderen van veganisten en vegetarischers. Deze zijn GEMIDDELD genomen ranker gebouwd. Goed voor de orthodontist en goed voor het gebruik van de geboortekrik bij de daarop volgende generatie.
  Natuurlijk hebben vleeseters hier ook last van, maar wel in mindere mate.

 • Burnetti

  @alco1: Noord Ghana.
  Doodsoorzaak nr.1: infectieziekten, Malaria, TBC, AIDS etc.
  nr.2:verkeer.
  Gemiddelde levensverwachting: 60,95 jr.

  Nederland
  Doodsoorzaak nr.1: Hart- en vaatziekten
  Nr.2: Kanker
  gemiddelde levensverwachting: 81,10 jr.

  Ga je mee?

 • Burnetti

  Vruchtbaarheidspercentages Ghana en Nederland

  Ghana 3,92 geboorten per vrouw (2012)
  Nederland 1,72 geboorten per vrouw (2012)

  Koster?

 • J@gertje

  Zouden die cijfers ook te maken kunnen hebben met de de overlevingskans van kinderen en geboortebeperking, i.p.v. met het vruchtbaarheidspercentage?

 • Hogman1

  # heeft dat nou niet met het welvaardsniveau te maken.
  wel reeel blijven @Burnetti ,U weet wel beter

 • alco1

  Sorry @Burnetti. Ik zie cijfers van iemand met oogkleppen!

 • Burnetti

  Misschien moeten Koster en ik zijn aanname toetsen en een onderzoek doen naar de eetgewoonten van klanten van fertiliteitsklinieken in Nederland. Wanneer groenteeters minder vruchtbaar zijn dan vleeseters heeft hij een punt.
  Als het plaatjesdenken is, ach....

 • alco1

  @Burnetti. Ze eten daar zwerfkatten en stropen de apen uit de bomen en geven de hersenen aan hun kinderen in de hoop dat ze daardoor hun hersenen ontwikkelen.
  En geboorte cijfers vergelijken met Nederland toont je wel heel erg 'DOM'.

 • piggy

  als veganisten zo van dieren houden waarom eten ze dan al hun eten op?

 • veldzicht

  Burnetti#77,Ik kan je niet helemaal meer volgen met je levensverwachting in Ghana,in Ghana worden de mensen 60,95 jaar oud en hier 81,10
  dat is toch mooi dat de mensen hier zo oud worden en de levensverwachting blijft maar stijgen,vroeger in mijn familie gingen er veel mensen dood aan TBC en infectie ziekten en ze rookten allemaal als ,n schoorsteen ,nu niet meer en dan ga je later aan dood aan kanker of hartziekten tot dat weer overwonnen dan gaan de meeste mensen weer ergens anders aan dood,ik zie het probleem niet.

 • Broes

  De opvatting dat veehouderij een inefficiënte manier is om voedsel te produceren wordt misschien wel goed onderbouwd in het boek 'Meat the Future'.
  Dat moeten we dan toch maar eerst even lezen voordat we hier reageren vanuit onze oude vertrouwde dogma's.

 • Jan van het Zand

  Het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten, of kortweg de zevendedagsadventisten is een internationaal christelijk kerkgenootschap. Volgens de website van de zevendedagsadventisten[1] telt Nederland anno 2013 55 adventistische gemeenten. Op 1 juli 2013 waren er, in Nederland, 5387 gedoopte leden.[2] Wereldwijd zijn er meer dan 18 miljoen leden.[3]
  Bekende leden zijn:
  Antoinette Hertsenberg, televisiepresentatrice
  Marianne Thieme, fractieleider van de Partij voor de dieren Tweede Kamer
  Niko Koffeman, fractievoorzitter van de Partij voor de dieren Eerste Kamer
  Sabbatsrust[bewerken]

  De zevendedagsadventisten vieren de wekelijkse rustdag van God (sabbat) op zaterdag — dat is de zevende dag van de week — in plaats van op zondag, zoals de meeste andere christenen. De Tien Geboden, waarin de sabbat als rustdag wordt genoemd, liggen aan deze opvatting ten grondslag.

 • Jan van het Zand

  Voeding en gezondheid

  Ellen White zou in een visioen allerlei adviezen voor een goede gezondheid ontvangen hebben die een belangrijke rol in het kerkgenootschap zouden gaan spelen. De zevendedagsadventisten houden zich aan de spijswetten zoals die beschreven staan in het bijbelboek Leviticus 11 (onder meer geen paarden- en varkensvlees, geen garnalen en geen ongeschubde vis). Dit vertoont grote gelijkenis met kosjer eten. Daarnaast gebruiken zevendedagsadventisten ook geen alcoholische dranken en tabak[9]. De cornflakes, die door de zevendedagsadventist John Harvey Kellogg (1852-1943) op de markt werden gebracht, werden over de hele wereld bekend en pasten in de gerichtheid op gezonde voeding. Kellogg was ook de eigenaar van een adventistisch sanatorium.
  U begrijpt nu waarom Marianne Thieme tegen de veehouderij is. Ze is bovendien extreem in haar geloofsbelijdenis. Haar geloof is minder extreem als zij nu politiek verwoord.
  Haar geloof met 5.300 aanhangers in Nederland is de basis voor de Partij voor de Dieren. Ruim 16 miljoen mensen in Nederland zijn geen aanhanger van haar geloof. De hetze tegen veehouderij door Wakker Dier en de PvdD is een geloofsstrijd??????

 • Jan van het Zand

  De vorige 2 bijdragen zijn gekopieerd van Wikepedia. U kunt het zelf op uw computer nalezen. Tik bij Google in: zevende dag adventisten en dan vindt u nog veel meer informatie over het geloof van Marianne.
  N.B.: mevrouw Hertsenberg van Radar én Nico Kofferman lid van de Eerste Kamer hebben een relatie, volgens een bijdrage van een reactie op Boerderij elders.
  Ten overvloede: Marianne Thieme is leider van de Partij voor de Dieren en zit in de Tweede Kamer.
  Niet is duidelijk of ook leden van Wakker Dier tot dit geloof zijn bekeerd. Alsook leden van de Dierenbescherming??Natuurmonumenten?? NVWA??

 • alco1

  Nu gaat @Burnetti weer verder onder de naam @Broes?
  'Onderbouwing' Ja met een zieke geest.

 • J@gertje

  @alco1, of Burnetti en Broes dezelfde persoon is kan ik niet beoordelen maar we het in de tijd van het AGD wel meegemaakt dat één en dezelfde persoon zichzelf onder allerlei namen gelijk zat te geven.
  Maar zoals Broes schrijft, MOETEN we eerst het boek 'Meat the Future' lezen voordat we hier reageren vanuit onze oude vertrouwde dogma's.
  En dat dwingerige gedrag vertonen heel veel veganisten.
  En aan dat gedrag heb ik i.i.g. een bloedhekel.
  Ik laat mij door zomaar iemand niet vertellen wat ik MOET, dat bepaal ik nog altijd zelf.

 • ohzo

  @ burnetti, schrijf niet zo tendentieus. Ghana heeft meer geboorten per vrouw dan Nl.
  So what? Misschien heeft de Ghanees 3 keer zoveel sex als de Nederlander. Bij gebrek aan preservatieven, tja krijg je kindertjes van. Onvruchtbaarheid kan komen van soja produkten, zoals elke goede vee nutritionist weet. Lucerne heeft eenzelfde effect. Nestle heeft een onderzoek lopen naar Toxine besmettingen in voedsel. Cornflakes worden van mais gemaakt, welke zeer gevoelig is voor ZEA besmettingen. ZEA heeft invloed op vruchtbaarheid. Ook bij mensjes. Dus, voordat men zo hoog van de toren blaast, even in de zaken verdiepen!

 • ohzo

  @ burnetti, je bent niet de enige die wel eens in Afrika rond sjokt. Zuid Afrika, daar zijn de steaks zeer groot en gewild. De gedroogde worsten, inclusief van de reebok zijn op elke hoek te koop. Mozambique, botswana doen er niet veel voor onder. Zambia heeft een van de grootste free range beef ranges ter wereld.

 • joannes

  @Brunneti, of het wel of niet kan dat vegatarisch leven interesseert me niet! Natuurlijk zullen er mensen zijn die het kunnen en velen die het uit nood moeten. Maar moet je mij daarom verplichten minder vlees te eten? En dat terwijl wanneer ik om me heen kijk, en lees, 95% van de Wereld bevolking <> is? Het gaat niet om bewijzen! Het gaat er om dat ik en al die anderen vrij hun dieet kunnen kiezen. Een principe, dat vrij kiezen, wat via de Politiek geëxploiteerd wordt door die extremisten die bij wet schaarste willen creëren van en voor ons dieet. Het is te gek voor woorden wanneer je het op een rijtje zet. Maar ja, velen kijken naar idealisten met hun hart in plaats van met hun ogen! Ze beoordelen ze op gevoel in plaats van de feiten met de consequenties van die ideeën!

 • @meelmuisje

  Vegan: alleen bloeddorstig richting vleesetende eigen soort? Wel eens de reacties bijv. op de facebookpagina van Wakker Dier gezien?
  Is grensoverschrijdend trouwens, vlakbij Keulen is vorige week een boer gedood door zijn eigen stier. Hier een van de reacties van een zuster-organisatie, op facebook. <>

  Ze komen in ieder geval voor al het vee op, behàlve voor de enorme veestapel die op dit moment weer aan het grote sterven is begonnen... Waarom strijden deze dierenaktivisten, zo vol vuur, alleen voor de vrijheid voor vee bij boeren waarvoor 24 uur per dag word gezorgd??? Kijk eens naar deze 'vrije' koeien dit filmpje, bij 2.30 minuut! doen!
  <>

  Mevrouw Thieme, u houdt toch zo van vee, waarom blijft u bij de verhongerende dieren van de Oostvaardersplassen zo stil? Waar blijft u, mevrouw Thieme? Of gaat het u alleen om het vegankerstenen??

 • wienbemelmans

  Thieme kan zelf niet tegen kritiek als je ze het vuur aan de schenen legt laat ze je weg klikken het blijft een zakken vullende graaier. Bah Bah.

 • piet

  zonder dierlijke productie ook geen plantaardige productie.
  Thieme en consorten hebben geen idee van de kringloop van het leven.
  De wereld waar deze mensen in menen te leven is er een van 10000 voor Chr. Oftewel verhongeren met z'n allen tot er nog maar ong. 1 miljoen mensen op de aarde leven.

 • PetervanKempen


  Alles is hierboven al gezegd: De PvdD, met haar voorvrouw, blijkt een extreem onverdraagzame en dictatoriaal aangelegde partij die een gevaar vormt voor de vrije keuze van levenswijze en voeding die eigen is aan democratie en beschaving. Heeft NIETS te maken met discriminatie van Vegetariers of Veganisten! Jezelf auto-mutileren ( zelfschennis) is een bekende vorm van neurose. Als mensen daar voor kiezen via vegetarisme en veganisme, is dat hun goed recht, net als het navolgen van sexuele voorkeuren, vreemde sektes en geloofsrichtingen, en weet ik veel welke andere gewoontes wij hier zeer gastvrij toelaten. Het wordt wel anders als een minieme minderheid zoals deze club via leugens, verdraaiing van waarheden, omkering van bewijs , indoctrinatie en in extreme gevallen intimidatie en terrorisme ( laatste is niet voor deze groep te BEWIJZEN) de meerderheid, die anders denkt, haar wil gaan opleggen. Dan wordt het oorlog. ( Oorlog is het voortzetten van diplomatie met andere middelen) Ikzelf heb het nu alleen over negeren, dat is niet eens aggressief! Biedt hen geen publiek en nagel ze aan de schandpaal. Lost het 'probleem' zich vanzelf op. Marianne, CS: Blijf wel van mijn keuze vrijheid en bewezen waarheden af! Acties die nu nodig zijn: Met de pen van de waarheid is dit geweld van indoctrinatie door deze dwaallichten van de PvdD cs nog heel goed te keren: 'Je Suis Charlie' , dat geldt voor ons allen. Vandaar deze post

 • Ishtar

  Marianne Thieme observeert de biologische veehouderij, en stelt kritische observaties cq verbeterpunten.
  Een journalist vertaald dit als ==> 'keert zich tegen', wat bijzonder is.
  Ik denk, wat zou het fijn zijn geweest als alle personen die een link hebben met agri-nl met kritiek,
  -nu eens kritisch waren geweest naar hun eigen sector en hun eigen bestuurders.
  -vb, simple vb als bewust wanbestuur bij vion, RvC die niet aan controle doet, en zo tientallen miljoen euro boerengeld verprutst en vergokt.
  -of 15 jaar geleden kritisch waren over het immense antibiotica gebruik in eigen gelederen, maar niet handelen als sector, gewoon uit eigen en geldelijk belang en niets met zorgvuldig voedsel voor de medemens te maken heeft die dat wel dacht.

  Kritsiche vragen zijn belangrijk, en geeft discussie.
  Wat ik hier lees in bijna 100 reacties van vele reagluurders is veel belangrijker.
  Velen in de boeren sector kunnen schijnbaar niet omgaan met kritisch vragen en gaan volledig op tilt.
  Dat is pas echt angstig, en die individuen zijn een reclame voor de boerensector........
  Spiegeltje spiegeltje aan de wand......

 • Zuperboer

  @ishtar: Het gaat er om dat de ware aard van deze vrouw blootgelegd wordt. Deze partij is net als de PVV niet democratisch en net als de PVV niet tot dialoog bereid. Er is maar een einddoel en dat is totale afschaffing van de veehouderij in Nederland en vervolgens in de gehele EU. Met dit soort partijen is overleg ZINLOOS. Misstanden moeten altijd aan de orde worden gesteld dat is m.i. nooit een discussiepunt.

 • bankivahoen

  De enige die op tilt gaat ben jezelf # 99 ! Te lang is er naar roeptoeters aan de zijlijn geluisterd , het tij is gelukkig aan het keren . In tijden van het kweken van profiteurs van een geweldig goed en goedkoop voedselpakket is bij menigeen de knop inmiddels wel om en ziet men in dat de voedselveiligheid en voedselzekerheid nergens groter is als in ons land. Weg met de wegmetons stroming !

 • jeanette

  Elke dag worden duizenden onschuldige planten vermoord
  door gewetenloze vegetariërs....
  Stop deze vorm van geweld!!!!

  eet vlees!!

 • alco1

  @Isthar. Aan de ene kant worden boeren welhaast gedwongen om 80% van hun areaal in gras te houden, alsof het voortbestaan van de aarde er van afhangt, o.a. voor voedsel voor weidevogels e.d.
  Aan de andere willen vegetariërs alles omzetten in akkerbouw.
  Hoe is dat volgens jouw te rijmen?

 • koestal

  Thieme moet naar Noord-Korea gaan,daar was 3 of 4 jaar geleden een hongersnood,president Kim liet toen de burgers gras eten of het de gewoonste zaak van de wereld was

 • veldzicht

  Nu weten we het tenminste zeker,Thieme met haar kliek is ,n eng
  sektarisch clupje,onbegrijpelijk dat iemand daar nog iets mee te maken wil hebben.

 • Jan van het Zand

  Spijswet
  De spijswetten zijn richtlijnen in de Hebreeuwse Bijbel. Deze richtlijnen bepalen bijvoorbeeld dat men geen varkensvlees, oesters en bepaald gevogelte mag eten en welke dieren rein of onrein zijn om te eten. De spijswetten zijn onder meer te vinden in het Bijbelboek Leviticus, in het Hebreeuws ook wel bekend als Wajikra. De joodse versie van de spijswetten heten Kasjroet.
  De zevendedagadventisten, de geloofsovertuiging van Marianne Thieme, houden zich aan deze spijswetten. Marianne doet er zelf nog een schepje bovenop door veganiste te zijn. Dat is haar keuze, maar dat hoeft geen beleid te zijn. Immers, de spijswetten zijn opgesteld in het verre verleden en in een totaal andere tijd met absoluut andere hygiëne rondom voedsel dan tegenwoordig. Kortom de innovatie rond voedselveiligheid zoals wij zeker in Nederland kennen worden genegeerd door vast te houden aan de spijswetten.

  Orthodoxe joden hanteren deze spijswetten nog steeds. Gelovige joden, of joden die de traditie respecteren, eten daarom ook geen varkensvlees. De meeste christenen beschouwen de spijswetten op hen echter niet van toepassing. Ze beschouwen de spijswetten als ingevoerd ten tijde van onhygiënische leefomstandigheden in de woestijn, waar weinig reinigingsmiddelen zoals schoon water aanwezig waren en voedsel moeilijker gedurende langere tijd goed te houden was. Enkele religieuze groeperingen, zoals de Zevendedagsadventisten en de Russische Oudgelovigen, houden zich ook aan de spijswetten.

 • worm1975

  Collega's, ik ben ongeveer 20 minuten bezig geweest met het lezen van de reacties. Zonde van de tijd voor eenieder. We moeten zo min mogelijk tijd besteden aan die kliek die PVDD heet. Ze proberen ieder te 'dwingen' om minder vlees te eten (taks/belasting) en het houden van productiedieren met behulp van stompzinnige uitspraken en regeltjes te verbieden.
  Ga in gesprek met mensen en consumenten die wel voor rede vatbaar zijn en laat die linkse kliek verder in hun sop gaar koken.
  Toon hoe mooi de sectoren zijn. Dan sterft de PVDD vanzelf uit........

 • crisismanager

  we hebben het hier op boerderij al zo vaak gezegd.de biologische sector kon achterover leunen in het zeteltje.campagnes en marketing werden van te voren gedaan door wakker dier, pvdd ... .ze stonden sterk in de schoenen.we hebben hier altijd gezegd dat ze op een dag ook aan de beurt zijn.het jaar is nog maar net bezig en hier is het spreekwoordelijke deksel al.thieme en consoorten willen GEEN veehouderij.altijd al gezegd.stap voor stap willen ze de hele veehouderij weg. HUN LEVENSDOEL

 • henk11

  Marianne, je bent volgens mij bang dat je in jou ,,carriere ' aan het aftellen bent .
  Is dit soms een noodsprong omdat je bang bent dat er een eind e komt aan je show ?
  Financiele nood zal het toch niet zijn, hoop ik want dat kan soms ook gekke dingen doen met mensen, je kent vast wel het spreekwoord van de kat

 • veldzicht

  Als je toch voor het milieu en dierenwelzijn bent stem dan in maart liever op gr.links,niet dat ik het daar mee eens ben maar daar zitten tenminste normale mensen die normaal kunnen praten,van Ojik,Halsema en Rosemuller
  weten/wisten tenminste waar ze het over hebben beter als dat achterbakse stelletje van de PvdD

 • Mels

  Parel????? Wat bedoel je ermee?

 • P. Bos

  @worm1975 ik ben het met je eens. Thieme wil van zowel de agrarische kant als burgerkant zoveel mogelijk ophef. Als we als landbouw de burger direct ons verhaal vertellen, krijgt Thieme vanzelf weerstand

 • J@gertje

  @Ishtar,
  Lees onderstaande link eens door.
  Dan kun je zelf vast stellen wel vaker onzin verkoopt.
  <>

 • henk11

  Marianne beseft nog steeds niet dat ze in een andere wereld leeft.
  eigenlijk ook wel zielig, maar ja, wie weet, ooit ???

 • marc47

  Thieme is radicaal in haar levenswijze en uitspraken. Hebben we niet gezien en geleerd dat radicalisme niet kan. Een radicaal iemand als volksvertegenwoordiger kan al helemaal niet. Hier komen rellen en onvrede van.

 • Paul Bouwmeester

  Dat Thieme onzin verkondigt, is niet zo moeilijk aan te tonen. Het probleem is, dat ze door een gehaaide strategie het publieke denken heeft kunnen beïnvloeden. En zodoende ook de politiek en ook het beleid van clubs als Natuurmonumenten.
  Nu heb ik allang de hoop opgegeven dat organisaties als LTO, KNJV, Sportvisserij Nederland, de verschillende productschappen en noem maar op, gezamenlijk een gigantische tegenactie lanceren om de nederlandse bevolking weer eens met beide benen op de grond te zetten.
  Daarom probeer ik het zelf maar met artikelen als deze:
  <>
  met het verzoek aan iedereen die op Facebook zit deze link verder te verspreiden.
  zie ook mijn website <>

 • klomptuskendedoar@hotmail.com

  Negeren die vrouw !

 • joohoo

  Er is iets aan de hand in de biologische plantaardige sector!.Ze is de zaak aan het afleiden.

 • henk11

  Op het niveau van Marianne moeten we eigenlijk niet willen zijn .
  de agrarische sector en de foodsector hebben belangrijkere dingen te doen
  Laat die Kofferman ook maar beter in zijn eigen sopje gaarkoken .

 • Paul Bouwmeester

  Toch ben ik het er niet mee eens Thieme te negeren. Dat wordt al 30 jaar gedaan en het resultaat kunnen we zien. Denk erom dat die club taktisch gezien heel slim is.
  Nu probeert ze zich als een echte politica te profileren - ze heeft zelfs al een mening wat betreft het extremisme! Maar het gaat haar om wat anders. Stel dat ze die 5 zetels krijgt (proteststemmen)! Dat is lekker wisselgeld om andere partijen voor haar ideeën te laten stemmen.

 • joannes

  @meelmuisje, dank voor die youtube video met dat VPRO Zondag met Lubach: Oostvaardersplassen. Naast de humor, begrijp ik dat de VPRO eindelijk inziet in welke hypocrisie de Nederlandse Overheid haar geld besteed en Ambtenaren laat Freewielen. Ik ben benieuwd of er een vervolg op komt,want nu komen de BNN gangers tegenver de VPRO te staan wat natuurlijk een leuk spektakel kan worden waarmee Nederland een betere en hopelijk kritischer kijk krijgt op die ¨Natuur¨ propaganda!

 • PetervanKempen

  Onophoudelijk de waanzin en gevaren van deze ' weg met mensen' partij van dame Thieme aan de orde blijven stellen. Ze houdt niet van kritiek en al helemaal niet van deskundig weerwoord. Komt in haar heilsstaat namenlijk niet voor. Laat het niet zover komen!

 • Jan van het Zand

  De Parel bedoelt met de bijdragen over de zevende dag adventisten (een sekte) en de spijswetten het volgende en daarbij verwijst de Parel tevens naar Wikepedia waar vermeld staat dat de spijswetten zijn gebaseerd op visioenen van een zekere mevrouw White (heel lang geleden). De voedingswijze van de zevende dag adventisten is gebaseerd op achterhaalde voedselproblemen uit een lang vervlogen tijd. De spijswetten zijn gebaseerd op visioenen van één persoon lang geleden. De tijd heeft niet stilgestaan. Door allerlei innovaties is voedsel uit Nederland zeer veilig en zonder gezondheidsproblemen te nuttigen.
  De politieke invloed van deze sekte is gebaseerd op achterhaalde kennis.

 • J.E.Wonnink

  Kunnen ze Thieme niet aan het muizen vlees krijgen ?of zijn deze ook biologisch .

 • agratax2

  Mevr. Thieme is nu ook tegen biologische veehouderij. Ik durf te beweren dat ze tegen elke vorm van dierhouderij is. Ze heeft met Wilders gemeen dat ze een bepaalde groep burgers (omnivoren) aan de schandpaal nagelt, omdat haar geloof haar dicteert dat planten eters betere mensen zijn dan vlees, zuivel en eieren etende mensen. Daar zij deze slechte mensen niet kan bekeren keurt zij de productie van dit voedsel af en vernedert ze de veehouders.

 • veldzicht

  Ze vernedert en schoffeert de veehouders.

 • veldzicht

  Ze vernedert en schoffeert de veehouders.

 • PetervanKempen

  Nooit van gehoord dat vleeseters een vegetarisch eethuis brandschatten. Wel dat vegetariers een slagerij in de fik steken.
  volgens mij is die partij van Marianne T en al haar aanhang een staatsgevaarlijk groepje extremo's. Dat zou ik niet zeggen als ze de dialoog met andesdenkenden aanging zoals sommigen, correct denkend, hier begroeten. Juist als er niet meer gepraat wordt , dan is het ? Juist: oorlog.

Laad alle reacties (124)

Of registreer je om te kunnen reageren.