Home

Nieuws 6 reacties

Taxatie muizenschade medio februari

Leeuwarden – Naar verwachting kunnen halverwege februari de taxaties van de muizenschade in Friesland rond zijn. Dat laat de provincie weten in afwachting van een besluit van Gedeputeerde Staten over de inzet van taxateurs van het Faunafonds, dat dinsdag wordt verwacht.

Boeren met muizenschade doen er goed aan nog zolang te wachten met het scheuren en opnieuw inzaaien van hun grasland, aldus de woordvoerster van gedeputeerde Johannes Kramer. Per 1 februari is grasland scheuren officieel weer toegestaan. Het mestuitrijdseizoen begint weer op 16 februari. Onduidelijk is nog of de taxaties voor die datum afgerond zullen zijn.

De provincie wil de taxateurs inzetten zodat goed gedocumenteerd is wat de schade is. Een provinciale schadevergoeding zit er niet in, benadrukt een woordvoerster. Ook staatssecretaris Dijksma heeft geen geld beschikbaar. Maar de provincie ziet nog kansen bij een  Europees calamiteitenfonds. Verder zijn de taxaties belangrijk in verband met het onderzoek naar de muizenschade. Betrokken boeren kunnen belang hebben bij een goede taxatie, als ze bijvoorbeeld met de bank in gesprek gaan over hun financiële situatie. Veehouder Schilstra in Follega, die dinsdag de staatssecretaris op bezoek kreeg, heeft met zijn bank overeenstemming bereikt over tijdelijke stopzetting van aflossing op lopende leningen.

Details over de gang van zaken bij de taxatie zijn nog niet bekend. Volgens  de provincie  krijgt het actiecomité een rol in de uitvoering.

Laatste reacties

 • agro1

  de vlooien op de hond beschermen is ongetwijfeld een nobele daad, alleen, wie wil die hond zijn???? het ongedierteprobleem [ganzen, (dam)herten, reeën, duiven =vliegende stadsratten, everzwijnen, kraaiachtigen, ratten, vossen, eenden, muizen etc.] in een notedop.

 • Khalid en zijn maten

  Waarom is die muizenplaag alleen in Friesland?

 • hoving1

  Het is ook in Groningen maar nog in mindere mate.

 • kleine boer

  Kunt beter geld overmaken naar griekeland ......

 • agratax2

  Waren er maar meer vossen in het gebied geweest afgelopen jaren, misschien was deze ellende de boeren dan gespaard gebleven. We zullen toch wel een idee moeten hebben >hoe< deze muizen te weren om herinzaai te doen slagen.

 • alco1

  Het weer is de regulerende factor voor de muizen. En die was gezien de voortplanting zeer gunstig.
  Om dan te gaan stellen: Waren er maar meer vossen.
  Wat zullen die gaan doen als er nog een strenge winter komt en er niet genoeg voedsel in de vorm van muizen is?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.