Home

Nieuws

Strijd om splitsing DuPont zwelt aan

Wilmington – DuPont is nog lang niet van de activistische aandeelhouder Nelson Peltz af. Peltz' Trian Fund Management eist vier bestuurszetels bij de onderneming uit Delaware op. Met de nieuwe invloed wil het bedrijf alsnog voor elkaar boksen dat DuPont zichzelf splitst in een snelgroeiend bedrijf dat onder meer zaden en gewasbeschermingsmiddelen maakt en een tweede bedrijf dat zich richt op meer cyclisch gedreven chemieproducten.

Peltz nomineert zichzelf alsmede onder meer Arthur Winkleblack, oud financieel-directeur van sauzenmaker H.J. Heinz waar Peltz eerder met succes een directiezetel voor zichzelf organiseerde. Trian drong eerder met succes aan op splitsing van voedingsconcern Kraft Foods en voert een koude oorlog voor de splitsing van chips- en colaproducent PepsiCo.
Trian kocht in het tweede kwartaal van 2013 een aandeel in DuPont en presenteerde al in juli een prestatie-assessment aan de directie. De conclusie: voor aandeelhouders is het per saldo gunstig snel groeiende en beter renderende onderdelen in een aparte onderneming onder te brengen. Het voordeel hiervan zou op de voor veel aandeelhouders maatgevende korte termijn groter zijn dan het lange termijn-voordeel van risicospreiding door een divers productenpakket.
Een van de medeoprichters van Trian, Ed Garden, zegt dat Trian nu geduldig genoeg geweest is en directe invloed op het beleid verdient. DuPont, eigenaar van zadenbedrijf Pioneer en één van de grootste producenten van gewasbeschermingsmiddelen wereldwijd, weigert ondanks de bestuurlijke barrage echter terrein prijs te geven. CEO Ellen Kullman houdt vast aan de structuur van een conglomeraat, snijdt in kosten en kondigde de spin-off van één specifiek onderdeel aan.
In een verklaring stelt DuPont dat investeerders van DuPont hogere rendementen hebben gerealiseerd in de afgelopen vijf jaar, dan investeerders in concurrenten. Daarmee kiest DuPont een ander pad dan concurrent Dow, een andere Amerikaanse chemiereus dat ook een sterke poot in de agrochemie heeft. In november gaf Dow activistische aandeelhouder Third Point twee directiezetels, in ruil voor de belofte een jaar lang geen oorlog te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.