Home

Nieuws 5 reacties

Raad van State: geen kievitseieren rapen in Friesland

Den Haag - In Friesland mogen geen kievitseieren worden geraapt. Dat heeft de Raad van State (RvS) besloten.

Het college van gedeputeerde staten van Friesland heeft bij het verlenen van een ontheffing voor het rapen van kievitseieren niet voldoende onderzocht of de kievitenpopulatie in de provincie zich nog in een 'gunstige staat van instandhouding bevindt'. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak bepaald dat het provinciebestuur nader onderzoek moet doen voordat het een nieuw besluit neemt op de bezwaren van de Faunabescherming. Zolang dat niet is gebeurd, geldt de ontheffing van Friesland niet. Dit betekent dat de Bond Friese VogelWachten op dit moment niet beschikt over een ontheffing om van 1 maart tot en met 8 april 2015 kievitseieren te rapen.

De Raad van State vindt dat het provinciebestuur beter had moeten onderzoeken of de kievitenpopulatie op dit moment en op lange termijn nog levensvatbaar is. In 2012 sprak de RvS bij het beoordelen van de ontheffing voor het rapen van eieren ook haar bezorgdheid uit. Ondanks perioden van een zekere stabilisatie is de populatie in 2013 bijna gehalveerd ten opzichte van 1996. Gelet op dit beeld van voortgaande achteruitgang van de kievitenpopulatie over een lange periode moet het provinciebestuur nu gaan onderzoeken bij welke stand van de kievitenpopulatie nog sprake is van een 'gunstige staat van instandhouding'.

Laatste reacties

 • J@gertje

  Goede zaak.
  De populatie neemt ieder jaar met 5% af (Sovon)
  Het aanhouden van een traditie die alleen nog in Friesland wordt verdedigd is hierbij van ondergeschikt belang.

 • arendsoog

  dan bij mij ook geen nazorg meer

 • agro1

  a-oog, schrijf dat nou niet op. luisteren doen ze toch niet. dit hoort gewoon bij 'niet voorziene gevolgen van gevoerd beleid'. maar elke boer met laarzen aan, weet dat. stilte is beter, besef ik zelf ook te weinig. de polletiek weet dat, die praten enorm veel, maar zeggen secuur niks of liegen je op het verkeerde been, zo heb elk ze vak, niewaar????

 • vandenbrandcv1

  een arm land beginnen we te worden, als deze traditie ook al verboden is.

 • Hans Sudfryslan

  Nog even en dan is het gedaan met de bestaande weide vogel met dank aan de fauna bescherming en de overheden .
  De nieuwe weide vogel zal straks de ganzen zijn die de agrarische landerijen kaalvreten .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.