Home

Nieuws

China geeft landbouwprijzen vrij

Beijing – China heeft alle prijscontrole op 24 grondstoffen opgeheven. Dat heeft het hoogste economische planorgaan, NDRC genoemd, bekendgemaakt.

De overheid beperkt zich tot het stellen van minimumprijzen, subsidiëring van bepaalde producten en het managen van voorraden. De staat is sinds 1978 bezig met een liberaliseringsslag. Het laatste landbouwproduct waarvan de prijs in belangrijke mate door de staat bepaald werd, was tabak. De prijs van granen werd in 2004 al vrijgegeven terwijl in de jaren negentig besloten werd prijzen voor katoen en varkens door de markt te laten bepalen. De staat geeft volgens staatspersbureau Xinhua nog een serie prijscontroles op, namelijk op bulkvervoer per spoor, pakketdiensten en particulier gefinancierd vracht- en personenvervoer. De markt bepaalt voortaan ook de prijs van havendiensten, zoals het laden van containers, watergebruik en binnenlands vrachtvervoer per vliegtuig.

Of registreer je om te kunnen reageren.