Home

Nieuws

Australië en India op koers voor handelsdeal

Canberra – De Australische minister voor handel en investeringen Andrew Robb verwacht dat Australië en India nog dit jaar onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag afronden.

Robb deed de uitspraak tijdens een tour door India. De agrogrootmacht rondde vorig jaar met succes onderhandelingen af met China en Japan af, en in december 2013 onderhandelingen met Zuid-Korea.

De deals met Japan en Zuid-Korea zijn sinds kort van kracht. Volgens Robb zijn Australië en India nog nooit zo close geweest. De onderhandelingen met India gingen in mei 2011 van start. De wederzijdse handel kwam in 2013 neer op een waarde van omgerekend vanuit Australische dollars €10,6 miljard. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van 2003. 
De bilaterale handel tussen Australië en China is tien keer meer waard, maar de Indiase bevolking groeit sneller en kan de Chinese bevolkingsomvang al dit jaar overstijgen.

India importeert veel minder voeding dan China en heeft zelf ook meer landbouwpotentieel. Toch zal ook hier naarmate de rijkdom toeneemt naar verwachting de vraag naar dierlijke eiwitten en verwerkte voeding sneller toenemen dan de eigen sector aankan.

Of registreer je om te kunnen reageren.