Home

Nieuws

Kabinet steunt zelfregulering in EU-handel

Den Haag - Het kabinet steunt het idee van een Europese organisatie die toezicht houdt op eerlijke handelspraktijken in de voedselketen.

De Europese Commissie wil steun geven aan initiatieven, waarbij ondernemers zelf  binnen de keten een controlesysteem opzetten.

Sinds 2013  is het Supply Chain Initiative in de Europese Unie bezig een zelfregulering in de voedselketen op Europees niveau van de grond te krijgen.

Doel van het initiatief is onder meer dat er standaarden komen over wat eigenlijk de juiste handelwijze is.  Praktijken die sterk afwijken van normaal handelsgedrag zouden moeten worden tegengegaan. Dan gaat het bij voorbeeld over het eenzijdig  en met terugwerkende kracht opleggen van nieuwe eisen door een afnemer. Vooral kleine en middelgrote bedrijven hebben te weinig macht  zich tegen dergelijke praktijken te verzetten.

Het kabinet steunt de Europese Commissie in de aanpak. Maar Nederland zou het goed vinden als zelfregulering niet alleen in de voedselketen van de grond zou komen. "Oneerlijke handelspraktijken komen namelijk ook in andere sectoren voor en het is dan ook een gemiste kans dit voorstel alleen op de voedselvoorzieningsketen te richten", aldus minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.