Home

Nieuws 765 x bekeken

Honger wereldwijd gedaald

Rome – Het aantal mensen dat honger lijdt is gedaald van circa 842 miljoen mensen in 2013 tot 805 miljoen mensen nu.

Dat melden drie agrarische VN-organisaties in het "State of Food Insecurity in the World"-rapport. Het aantal hongerige mensen is meer dan 100 miljoen gedaald in het afgelopen decennium en meer dan 200 miljoen ten opzichte van de vroege jaren '90.
Het rapport is opgesteld door Wereldvoedselorganisatie FAO, landbouwfonds IFAD en het World Food Programme dat voedselhulp verleent. De organisaties wijzen erop dat nog altijd één op de 9 mensen niet altijd kan beschikken over voldoende voedsel. Het Millenniumdoel honger voor 2015 te halveren ten opzichte van 1990 is volgens de organisaties binnen bereik.
Volgens de rapporteurs hebben 63 landen het doel reeds bereikt terwijl nog eens 6 landen waarschijnlijk de doelstelling volgend jaar zullen bereiken. Voor andere landen geldt dat het doel bereikt kan worden mits snel en gericht wordt geïnvesteerd. De meeste progressie is geboekt in Latijns Amerika en de Caraïben. In Oceanië is ondervoeding sinds de vroege jaren '90 toegenomen.
De meeste hongerigen wonen in Azië maar als percentage van de bevolking is de honger het grootst in Afrika. De drie organisaties noemen het aantal mensen dat nog honger lijdt "onacceptabel hoog". Volgens directeur-generaal José Graziano da Silva van de FAO moet niet halvering, maar het terugdringen van honger tot nul het uiteindelijke doel zijn. De Braziliaan wil hernieuwd politiek commitment om honger in Afrika voor 2025 uit te bannen.
Graziano da Silva sloot namens de FAO deze week met de Indiase premier Narendra Modi een samenwerkingsverband dat honger in India moet terugdringen door met name de landbouwproductie verder op te voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.